hits

Blogg

Trump, Turnberry og Tutta

Dette er tre stikkord som venter oss denne uken. Årets fjerde major for jentene står foran oss og det kan bli en stor suksess sett med norske øyne ? i alle fall dersom vi skal tro hovedpersonen selv. Suzann Pettersen ryktes å være i god form, noe som ble bevist forrige uke i Scottish Open med den sterke 2.plassen. Riktignok var ikke startfeltet all verden og sisterunden var ikke optimal, men det ga oss noen viktige bekreftelser på at ting er på rett vei.

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Suzann har vunnet totalt 15 ganger på LPGA hvorav to av disse er såkalte major triumfer. Denne uken kan det godt hende at hun utvider antall major-seire til tre. Ricoh Womens British Open er en turnering hun historisk sett har slitt i, men det skjedde noe for to år siden. Den gang ble det spilt på ærverdige Old Course, Stacy Lewis gikk seirende ut og Tutta fikk sitt ?gjennombrudd?. Hennes 3.plass dette året var et vendepunkt på links-baner, baner hun selv sier hun elsker å spille på, men aldri har fått det helt til.

I fjor ble turneringen spilt på en annen meget kjent og ikke minst bra links-bane; Royal Birkdale Golf Club. Banen er viden kjent fra British Open for herrer og stedet hvor blant annet Padraig Harrington forsvarte seieren sin i 2008. Tutta ble offer for fjorårets mest omtalte slag på damesiden. Andreslaget til amerikaneren Mo Martin gikk nesten i for en albatross og hennes eagle sørget for en ett slags seier foran Pettersen.

En livslang drøm går i år i oppfyllelse for den selvutnevnte Tutta- og LPGA-vennen Donald Trump. Han har lenge ønsket å arrangere en major på en av sine femten baner og i år skjer det. Dog har det vært fremmet ønsker om å flytte banen den siste tiden grunnet noen meget uheldige uttalelser fra Trump i forbindelse med hans valgkampanje. Dessverre mener mange, kom disse uttalelsene for tett opptil turneringen og Ricoh Womens British Open blir dermed spilt på Turnberry.

Trump kjøpte den meget kjente resorten Turnberry med en av verdens mest kjente links-baner, Ailsa Course, for et par år siden. Banen og hotellet har den siste tiden gjennomgått en massiv oppgradering, men Trump selv hevder å ha holdt banen nærmest uendret, heldigvis.

Trump Turnberry og Ailsa Course er alt hva skotsk links-golf skal være. Dette er en bane i ypperste verdensklasse og en bane med enormt med historie. Det var her Tom Watson holdt på å bli verdens eldste major-vinner i 2009. Dessverre resulterte en litt slurvete avslutning for dette og Stewart Cink vant sin første og eneste major. All honnør til Cink, men jeg tror ikke en eneste golfperson ønsket at han skulle vinne ? foruten familie og venner. I tillegg til dette har banen arrangert The Open fire ganger, Senior British Open syv ganger og Walker Cup en gang.

Jeg gleder meg til ukens turnering. Ikke bare fordi Ricoh Womens British Open spilles på en av mine favorittbaner, men også fordi Suzann Pettersen har en meget god mulighet til å vinne. Alt hun trenger å gjøre er å komme en fattig plassering høyere enn i fjor og dermed fortsette de siste årenes trend. Mye må selvfølgelig klaffe for at hun kan heve trofeet på søndag. Links-golf er links-golf. Vi får alltid overraskelser, men ofte bunner det ut i rutine, noe Suzann definitivt besitter etter 15 år i verdenstoppen.

Det blir viktig å holde ballen i spill. Spille smart. Holde seg unna bunkerne og legge ballen på greenen ? gjerne også på riktig side. Å spille links-golf krever en helt annen plan enn ellers. En ting er banen, krattene, onduleringene og hullene i bakken. Det andre er været. Ekte skotsk vær på sitt beste (verste) hører British Open til. Jeg håper vi får se både sol, regn, vind og vindstille perioder for det er jo som skottene selv sier;

if it´s not raining now, it´s going to rain soon. Tålmodighet er et godt stikkord å ha med seg i bagen.

Selv har jeg gleden av å kommentere turneringen som sendes på Viasat Golf og Viaplay fra og med torsdag denne uken. Jeg gleder meg og har en god følelse i magen. Tutta er nødt til å hevne den missede cuten i US Open. Hun er nødt til å vise hvem hun er og hvor hun hører hjemme.

10 år blant de 10 beste i verden forteller alt om henne, men har hun underprestert over tid? Mange mener det. Mange mener hun ikke har klart å ta vare på de sjansene hun har hatt. Det er lett å si når man sammenlikner med legendene hun har kjempet mot og som vant enormt med turneringer over en kort tid. Hun er ikke mer enn 34 år og har fortsatt gode år foran seg på golfbanen. Dersom hun selv ønsker kommer hun til å prestere bra fremover også og som sagt; jeg tror hun presterer denne uken! Hun er også etter det vi vet skadefri, noe som lover godt.

Gled dere til de neste dagene og bli med på å heie henne frem til en etterlengtet seier i British Open.

Optimistisk hilsen fra meg.

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Overraskende, men ikke uventet

Vi har ventet på det lenge. Gutten som kom som en komet for noen år siden. Han tok verden og PGA-touren med storm, men stormen stilnet - helt til i fjor.

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Personen ble sett på som den viktigste spilleren fra USA. Han skulle ta over arven etter Tiger. Den oransje bekledningen ble noe man kopierte - i likhet med den røde skjorta til Tiger. Men det løsnet aldri. Kun en seier har det blitt på touren - ikke i nærheten av hva all verdens eksperter trodde da han debuterte med en 7.plass i Justin Timberlake Shriners Hospital for Childrens Open og deretter tap i omspill uken etter.  Dette var rett etter college og entusiasmen og interessen for gutten begynte å blomstre.  

Verdens mest overvurderte spiller hadde media begynt å kalle han. Folk hadde begynt å miste troen på den kjekke halvveis etniske spilleren fra USA. Det er klart slike ting sårer og gjør at spillere begynner å tenke både positive og negative tanker. Er man sterk mentalt bruker man det til noe positivt. Sistnevnte skjedde nok forrige uke. Et lunkent media sammen med PGA-touren begynte å få igjen troen på at han kunne bli den neste store i fjor. Da var han blant de fem beste i hver eneste major-turnering, men han vant ingen av dem. Mildt sagt egentlig en prestasjon det står meget stor respekt av, men dette var ikke nok for et kritisk media. Fortsatt ble han omtalt om overvurdert, en spiller som ikke klarte å fullføre turneringene sine. En som ikke klarte å vinne de store. En som falt for presset og ga bort de mulighetene for triumf han hadde.

Jeg har aldri betvilt at han kom til å klare det. Jeg har aldri sett på han som en fiasko. Jeg har heller sett på han som den viktige spilleren han er. Et mulig og spesielt viktig ikon for den yngre generasjonen golfere i USA. Selv om han ikke har vunnet mye så langt i karrieren er han ekstremt viktig. Han er annerledes. Han er fargerik og han viser at han har andre interesser enn golf. Han er aktiv på sosiale medier og lever et liv de fleste drømmer om - og han viser det. Flotte båter, flotte mennesker, artige aktiviteter og opplevelser. Men fordelen er at han gjør det på en måte som ikke virker blærete. Det er rett og slett bare kult. Der har vi personen. Han er kul. Rett og slett kul - dermed også viktig for neste generasjon. Han går med flat-front cap. Han kler seg i klær som er nødt til å stå i stil med golfen og han smiler og byr på seg selv. Jeg har sagt det før - gutten har hele pakka.

"Der har vi personen. Han er kul. Rett og slett kul - dermed også viktig for neste generasjon"

Den satt langt inne. Det måtte omspill til. Et omspill og en avslutning som går inn i historiebøkene som noe av det kuleste som har skjedd. Han gjorde det i en av de aller største turneringene i verden. "Den femte Major" eller "The Players Championship" som den kalles på fagspråket. Den er gjev å vinne. Banen er artig og trang. Greenene er små og ondulerte og feltet er sterkt. TPC Sawgrass er et av Pete Dye´s mesterverk og hull 17 er nok kanskje verdens mest kjente golfhull sammen med hull 7 på Pebble Beach.

Han viste glede. Han viste kjærlighet ovenfor sin modellkjæreste da han vant. De kysset og viste en hel verden hvor glade de er i hverandre og hvor mye dette betød for han og dem. Han fikk satt på plass en hel mediaverden som hadde begynt å tvile på han.

Det smakte nok ekstremt godt å sitte på pressekonferansen i etterkant å fortelle: "Overvurdert" Jeg lar pokalen tale for seg!

Gutten er kul. Han har pakka. Han har glimtet. Han har fargene, utseende og attituden. Det er ikke mange som besitter den kombinasjonen han har og golfverden trenger det. Et fallende marked trenger fargeklatter.

Tiger-epoken er i ferd med å ebbes ut. Den generasjonen er nå på de siste ni hullene av livs-turneringen. De yngre gutta er så vidt inne på de første ni med hele backnine igjen. En fremtid uten Tiger er faktisk lys.

Jeg snakker selvfølgelig om herlige Rickie Fowler.

 

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram  

Masters Week #LYKKE

Denne uken braker det løs. Årets første major for gutta og kanskje årets høydepunkt for en hel golfverden. US Masters er kjent som årets vakreste eventyr og det er ikke langt unna sannheten. Ikke bare er det en vakker og visuell turnering å se på, men vi har også gledet oss i mange måneder for å se verdens beste golfere kjempe om den grønne jakka på Augustas vakre og ondulerte fairways.

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Men hva kan vi forvente oss? Turneringen har ikke til vane med å slite å få publisitet. Det har den heller definitivt ikke opplevd i år. Tiger Woods har som vanlig stjålet overskriftene verden over. Arrangørene må gni seg i hendene over all publisiteten de opplever. Ikke siden 11.februar i år har Tiger spilt en kompetitiv golfrunde og da han gikk ut med beskjeden om at han ønsket å spille Masters som sin første turnering etter skaden tok det helt av i sosiale medier. Den siste uken har vi nok en gang fått bekreftet hvor viktig Tiger Woods er for golfsporten.

Han kjenner banen meget godt, har vunnet turneringen fire ganger, men der stopper nok også fordelene hans denne uken. Det vi kommer til å få svar på allerede i første runde er om han er klar. Den siste tids nærspills-problemer kommer til å bli meget synlige dersom han ikke er 100%. Augusta har blant verdens vanskeligste greener og greenområder og et lite feilslag resulterer i en umenneskelig putt for par. Det er nettopp greenen som skiller klinten fra hveten i denne turneringen. Å havne på feil side av flagget kan fort bli skjebnesvangert. 

Har jeg troen på Tiger? Både ja og nei. Han sier selv at han har "jobbet ræva" av seg, forberedt seg godt og langt ned mer arbeid enn noen skulle tro. Det er i og for seg meget bra og ikke minst et "must" inn mot en turnering som dette. Det som taler imot han er lite spilletid det siste halvannet året og at han ikke har vunnet en major siden 2008.

Tiger har de siste årene slitt selv på baner han kunne ha spilt i blinde og på baner han har vunnet på flere ganger. Enten det har vært på grunn av skader eller dårlige slag og nærspill. Han er ranket som den 111.beste spilleren i verden i dag og det er ikke uten grunn. Det er et direkte resultat av det overnevnte. Når hadde verden like stor interesse av hva en spiller ranket så langt ned på listene inn mot en turnering? Aldri!

At han kommer til å levere bra golf til tider er udiskutabelt, men jeg tror ikke det holder hele veien.

Mangel på kompetitivgolf åpner ofte for blundere og slag som ikke ellers kommer, såkalte ?rustne slag?. Presset en slik turnering som dette fører med seg er noe helt annet enn på treningsrunder. Alt dette vet Tiger, men han kan heller ikke sitte på pressekonferanser å si at han ikke er klar. Å si noe annet vil ikke bare være dumt, men det vil også virke mot sin egen hensikt. Han er nødt til å si at han er klar. Både ovenfor seg selv og av respekt for de andre utøverne.

Woods har en filosofi og det er at han ikke stiller til turneringer dersom han ikke er klar; men akkurat Masters tror jeg han kommer til å spille til omtrent det året han legger inn årene for godt, uansett form. Den betyr rett og slett for mye for han og golfere generelt. Bare se på de gode gamle gutta og hvor lenge de holder på i US Masters.

Inngangen til denne turneringen har vært fantastisk. Det er ekstremt mange som har spilt bra i ukene og månedene før så den er etter mitt syn ganske åpen. Dog er det noen som har utmerket seg slik jeg ser det. Den ene er helt klart Jordan Spieth. Soleklart den beste amerikanske spilleren i verden og kanskje viktigere enda; han har en glohet putter.

Ingen annen spiller er engang i nærheten av hva Spieth klarer å få til på greenen. Har vi det i bakhodet sammen med at han spiller med en draw (som passer perfekt på banen) og at Augustas greener er blant de vanskeligste er det ikke vanskelig å sette han som favoritt. Det er heller ingen bakdel at han både har vunnet og levert resultater av meget høy kvalitet den siste tiden. Han er nok min største favoritt sammen med Rory McIlroy.

Vi kommer selvfølgelig ikke utenom verdensener McIlroy. Han også spiller med draw, noe som nærmest er påkrevd om du ønsker å vinne på Augusta. Om McIlroy skulle vinne hevner han ikke bare den gedigne nedturen for et par år siden, men han tar også karrierens Grand Slam. Han mangler kun en seier i US Masters for å sikre seg alle fire major-turneringer som spilles.

Litt ustabil har han vært i oppkjøringen, men han har lagt ned et godt stykke arbeid og med hans lengde, nærspill, selvtillit og psyke tror jeg han vil være høyt oppe søndag kveld.

 

Andre spennende "stalltips":

Henrik Stenson

Rickie Fowler

Bubba Watson

Patrick Reed

Jimmy Walker

Dustin Johnson


Denne uken er spesiell. Det er bare å lene seg tilbake å nyte de legendariske tv-bildene. At vi får dramatikk er garantert. At vi blir blendet av god golf er garantert. At vi får overraskelser er garantert. At dette er blir en av årets vakreste eventyr er definitivt garantert.

Nytelse på høyt nivå. God fornøyelse. Husk at turneringen vises på Viasat Sport og ikke Viasat Golf.

Mastershilsen fra Fredrik

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram  

Vårens vakreste eventyr

En av verdens mest omtalte og lukkede klubber åpnet i 1933. Augusta National er blant de mest hemmelighetsfulle klubbene i verden. I tillegg er den en bane som er verdenskjent på grunn av årets kanskje gjeveste turnering; US Masters. Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Ved siden av The Open er Masters min absolutte favoritt når det kommer til golfturneringer. Hver eneste april siden 1934 har Augusta National arrangert turneringen etablert av Clifford Roberts og mer kjente Bobby Jones. Det var til og med sistnevnte som designet perlen i samarbeid med den meget anerkjente arkitekten Alistair MacKenzie.

Siden den gang har banen gjennomgått en rekke endringer og blitt til en av verdens aller vanskeligste baner. Spesielt greenene har blitt totalt forandret og blitt over snittet tøffe å putte på. Øvrige endringer er større vannhindre, flere bunkere og nye utslag som har gjort banen lenger og mange hundre trær har blitt plantet rundt omkring på området. Banen har siden oppstarten blitt forlenget fra 6218 til 6799 meter.

Noe av det som gjør banen, turneringen og tv-bildene så magiske er alle blomstene som er plantet rundt hele banen. De har blitt plantet slik at de skal blomstre nettopp under US Masters uken, første hele uken i april. Alle hull har navn etter disse blomstene og hvert eneste bilde vi ser på skjermen er som et nøye gjennomtenkt postkort. Litt av grunnen til at banen har såpass mye blomster er faktisk fordi området tidligere var en plantasje.

Hvorfor er dette favoritten til så å si alle? Turneringen er rett og slett vakker og magisk. Det er en helt spesiell aura over hele turneringen. Den har dramatikken vi elsker. Banen er noe av det vakreste verden kan tilby og nesten hele verdenseliten er på plass. Golfen er tradisjonsrik og det er absolutt denne turneringen også. Blant annet med den grønne jakka som ble innført i 1949, selve beviset og signature til turneringen. Jakken legges høytidelig på skuldrene til årets vinner av spilleren som vant året før.

Champions Dinner kjent som "Masters Club" som ble innført av Ben Hogan i 1952 er også en kjærkommen tradisjon. På denne middagen deltar kun tidligere vinnere og deres bedre halvdeler og familie samt prominente medlemmer av klubben; et medlemsantall som kun teller 300 stykker. Verten for middagen er spilleren som selv vant året før og det er han som bestemmer maten som skal serveres. Denne retten er en godt bevart hemmelighet helt til den serveres og en av de mest kjente rettene var Tigers valg; Hamburger, pommes frittes og milkshake.

Tradisjoner er vel og bra men et ord som beskriver Augusta meget godt er konservativ. Klubben er meget lukket. Den holder på sine tradisjoner og det er medlemmer som bidrar til endringer gjennom årsmøter og avstemminger. Med en kresen medlemsmasse som baserer seg på høytstående personer i amerikansk næringsliv er det ofte en tung vei å gå for å gjennomføre disse endringene.

Ta for eksempel kvinnelige medlemmer. De fikk først adgang i 2012 og så langt er det kun to i hele klubben.

Det er nettopp dette som gjør Masters så fascinerende. Hele pakken er såpass langt fra det vi vanligvis har muligheten til å oppleve at nysgjerrigheten gjør denne uken til noe helt spesielt.

Jeg tipper jeg snakker for de fleste når jeg sier at jeg gleder meg til onsdagen etter påske. Da sparkes turneringen i gang med par-3 turneringen. Spillere har barna sine som caddier og dette er en meget artig og uhøytidelig seanse før alvoret braker løs.

Kan det egentlig bli bedre? Mine tips i år er Rory McIlroy, Jordan Spieth, Patrick Reed, Henrik Stenson og Bubba Watson. McIlroy har muligheten til å ta karrierens Grand Slam når det kommer til majors dersom han vinner i år.

Om Tiger stiller til start gjenstår å se, men uansett om han gjør det eller ikke vil han absolutt ikke ansees som en av favorittene selv om han har vunnet turneringen fire ganger, sist i 2005.

God fornøyelse og nyt dramatikken når den tid kommer. Dette kommer til å bli gøy! 

Mastershilsen fra Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Golf-Norge blør

Jeg trodde vi hadde sett bunnen for noen år siden. Det skulle vise seg at vi var langt unna. Det positive er at jeg tror ikke vi kommer noe særlig dypere nå. Jeg kan ikke og ønsker ikke å tro at interessen for norsk golf blir mindre enn den er i dag.

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Det er ikke spesielt morsomt å skrive en blogg som dette. Den er negativ. Det er ikke altfor mye positivt som kan skrives om norsk golf interesse foruten at sesongen er i ferd med å settes i gang. Interessen er omtrent ikke-eksisterende, og da tenker jeg i første omgang fra den kommersielle siden. Jeg har skrevet om det før, men interessen fra bedriftsmarkedet er på et historisk bunn-nivå. Den ene etter den andre dropper golf som aktivitet i bedriften. Den ene etter den andre dropper å assosiere seg mot en gruppe mennesker som tidligere var meget attraktiv.

På grunn av dette blør golf-Norge. Det er omtrent umulig å hente penger foruten penger som kommer fra diverse medlemsmasser. Bedrifter som tidligere har vært ekstremt aktive inn mot golf stenger krana. Tiden er knapp, det er et arbeidspress som vi ikke har sett tidligere og det slites med å få med de ?riktige? menneskene sett fra en bedrift sin side. Beslutningstakerne har i mange bedrifter de siste årene fått strammet inn mandatene sine. De har fått strengere krav til "return on investment". Golfen var en god arena før, jeg mener den fortsatt er det, men det er kun et fåtall som investerer mot en fallende interesse. Sponsormarkedet slik vi kjenner det fra tidligere er i resesjon - akkurat som golfen. Det er ekstremt vanskelig å selge kommersielle tjenester og i likhet med andre små idretter i Norge er golf blant de vanskeligste å selge om dagen.

Golfen er egentlig unik på det området at man er i et 5-6 timers langt møte med kunden. Er man med på en runde lærer man mye om hverandre og før i tiden ble en rekke avtaler signert nettopp i et slikt fora. For å få suksess med et B2B opplegg nå er man nødt til å tenke helt annerledes og utenfor boksen. Man kan ikke kreve at mennesker er borte en hel dag fra arbeidsplassen sin og det er blant annet der essensen ligger. Golf tar for lang tid. Bedriftene har mer igjen fra å være på kontoret og gjøre sin normale jobb.

I en verden hvor alt skal gå fortere og fortere blir golf skadelidende. Tidspresset blir bare verre og verre. Dette er også den største fienden til golf som tv-produkt. Spillet går for sakte. Det blir "kjedelig". Jeg tror at golf må bli en hurtigere idrett. Vi må gjøre den litt mindre sidrompa og kanskje innføre 9-hulls dager og grupper med tre spillere - i alle fall på ukedagene. Helgene er som regel fulle og da skjønner jeg at klubbene ønsker å fylle med så mange spillere som mulig. Norske golfklubber trenger de kronene de kan få i et fallende marked - disse dagene har vi som regel bedre tid også.

Kanskje kan tiltak som dette sørge for at flere tar seg tid og råd til å spille en runde med en kollega eller kunde i arbeidstiden eller på ettermiddagene i uka.

En annen farlig trend vi ser er også at typiske "primus-motor" personer innad i golfen begynner å gå lei. Det er en grense på hvor lenge man ønsker og gidder å stange hodet i veggen. Det er ikke bare en gang jeg har vurdert å droppe golfen helt og holdent og begynne med noe annet. Jeg tar heldigvis til fornuften hver gang; i alle fall når jeg tenker interesse og legger det økonomiske til side.

Golf-Norge blør noe alvorlig. Medlemsmassen synker gradvis hvert eneste år. Noe må gjøres og jeg skulle ønske jeg hadde alle svarene. At interesse går i bølgedaler vet alle men nå har golfen vært synkende altfor lenge - faretruende lenge. Heldigvis har vi "den harde golfkjernen" i Norge. Selv om den er ganske liten så er det en viktig gruppe mennesker.

Vi fikk en god norsk golfsesong i fjor, det håper jeg vi får i år også. Det ser slik at værmessig så langt i alle fall. Gode sesonger medfører også økt interesse.

Skulle ønske jeg kunne skrive en positiv sak i dag, men man blir som regel litt "dyp" når man sitter alene på en lang flyreise.

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Vår klareste medaljekandidat i OL i Rio

Når De Olympiske leker settes i gang i Rio neste år er det med golf på programmet for første gang på over 100 år. IOC har nå offentliggjort hvilke regler som gjelder når det kommer til både kvalifisering i format. Selve lekene arrangeres i august 2016 og golfen har fått et foreløpig oppsett i starten av måneden ? både for herrer og damer.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Formatet som spilles er 72 hulls individuell slagspill for både kvinner og menn. Dette er etter IOCs syn den beste måten å kåre den beste individuelle spilleren på. Det konkurreres vanligvis om millioner av kroner, men under disse lekene er det ?kun? gull, sølv om bronse som det spilles om. For første gang skal en golfer få oppleve på kroppen både å høre sin egen nasjonalsang som olympisk vinner og en uheldig spiller kommer til å oppleve det sure nederlaget med å få den forferdelige 4.plassen. Hvordan IOC ønsker å løse det dersom flere deler plasser er foreløpig ukjent.

IOC har satt et tak på 60 spillere som får delta i turneringene. Hvem som blir kvalifisert til å være med på leken er opp til verdensrankingen og kvalifiseringsperioden avsluttes 11.juli 2016. Alle spillere innenfor topp-15 på verdensrankingen denne datoen er automatisk kvalifisert med ett lite aber; kun fire spillere kan komme fra hvert land. Det betyr at dersom et land har fire spillere innenfor disse 15 er det de som blir kvalifisert og ingen flere. I dag hadde det kun vært USA som fikk stille med ?full pott? på fire spillere og disse hadde vært Bubba Watson, Jim Furyk, Jordan Spieth og Matt Kuchar. USA har i dag syv av de 15 beste plassene i verden, resten er fordelt mellom flere nasjoner. Det betyr også at selv om Rickie Fowler, Jimmy Walker og Dustin Johnson er innenfor topp-15 får de ikke delta. Brutalt, men rettferdig. 

Dersom spillere ikke er ranket innenfor de 15 beste i verden gjelder kun to spillere pr land. Det er nok denne kategorien Norge havner under og det blir da de to beste spillerne våre som kjemper om plassene. Det vi ikke må glemme er at feltet kun kan bestå av 60 spillere og det setter begrensninger på hvor langt ned på verdensrankingen man kan gå. Våre to beste herrespillere er i dag Espen Kofstad (som er skadet på ubestemt tid) og Knut Børsheim (som har lagt opp).

 

Samme regler gjelder for jentene og i dag hadde Suzann Pettersen vært klar tett fulgt av Mariann Skarpnord. De ligger på en henholdsvis 6. og en 157.plass på verdensrankingen. Når kvalifiseringen er klar så er det opp til Olympiatoppen å godkjenne å sende spillerne til Rio. Det er visse regler rundt dette her hjemme og utøverne bør i realiteten ha en sjans på medalje. Fordelen i OL er at det ikke er alle de beste spillerne i verden som deltar. Mange av de beste blir utelatt på grunn av reglene for kvalifisering og det betyr at feltene er mye mer spredt enn på en vanlig LPGA eller PGA/ET. Det betyr at blant annet Suzann Pettersen har gode muligheter for gull i Rio og er kanskje vår aller viktigste og klareste medaljekandidat i Brasil. 

 Når både jentene og guttene pegger opp ballen på den nye banen designet at Gil Hanse er det på en bane som har møtt en god del motbør under byggeprosessen. Det har vært store protester på grunn av at banen blant annet bygges delvis inne i en nasjonalpark - en park som er hyppig brukt til både utdanning og fritidsaktiviteter for innbyggerne. I tillegg er det etter det vi vet over 300 utryddingstruede dyrearter i denne parken.

Både korrupsjon og tøying av regler har vært gjenstand for diskusjoner og protester. Ordføreren i byen har til og med blitt saksøkt og det er satt av noen dager til en rettsak hvor han må forklare blant annet hvor mye penger byen går glipp av fordi det overskuddet av resorten / konseptet går til en privatperson og ikke byen. Det bygges ikke bare en golfbane men også flere leilighetskompleks i tilknytning til banen.

Den dagen turneringen settes i gang er nok dette glemt og en verden med golfere kan glede seg over 8 spennende dager hvor det kjempes om olympisk gull. Tv2 har rettighetene til lekene og turneringene vil bli sendt på et perfekt tidspunkt på kvelden for oss nordmenn når vi tar tidsforskjellen med i betraktning.

Her er en oversikt over hvilke spillere vi blant annet hadde fått sett dersom turneringene hadde blitt spilt i dag:

Herrer

USA: Bubba Watson, Jim Furyk, Jordan Spieth og Matt Kuchar
Irland: Rory McIlroy & Graeme McDowell
Australia: Jason Day & Adam Scott
Storbritannia: Justin Rose & Jamie Donaldson
Spania: Sergio Gracia & Migue Angel Jimenez
Sverige: Henrik Stenson & Jonas Blixt
Sør Afrika: Charl Schwartzel & Branden Grace

Damer:

New Zealand: Lydia Ko
Korea: Inbee Park, So Yeon Ryu, Hyo-Joo Kim & Q Baek
USA: Stacy Lewis, Michelle Wie, Lexi Thompson & Brittany Lincicome
Australia: Karrie Webb & Minjee Lee
Norge: Suzann Pettersen (& Marianne Skarpnord)
Sverige: Anna Nordqvist & Caroline Hedwall

Banen blir bra, turneringene spennende og Norge kommer til å kjempe om gull. Jeg gleder meg og det beste av alt er at vi nå kan si at det er til neste år!

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Historisk lykke!

Det var litt av en Askepott-historie vi ble vitne til i helgen. Marianne Skarpnord, Norges nest beste kvinnelige spiller gjennom mange år tok en etterlengtet seier i Australia. Hun har stått i skyggen av golfdronningen Suzann Pettersen, men nå var det jenta fra Sarpsborg som stjal overskriftene. Skarpnord representerer den flotte banen Moss & Rygge Golfklubb, et sted hvor blant annet mye av golf-grunnlaget er lagt.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Mariannes seier i Oates Victorian Open ble hennes syvende profesjonelle seier i karrieren og hennes første siden South African Womens Open i 2013 - det som den gang ble hennes tredje triumf på Ladies European Tour.


Oates Victorian Open inngår i den Australske LPGA-touren og har ingen ting med verken Ladies European Tour eller LPGA-touren å gjøre, men allikevel en perfekt start på sesongen ble det. Turneringen er viktig når det kommer til verdensrankingpoeng. Skarpnord ligger i skrivende stund på en 337.plass - en plassering som vil bli bedre når helgens prestasjon er oppdatert.

Etter noen måneder med skade og en sesong som ikke var av det oppløftende slaget var denne starten gledelig. Ikke bare for henne selv men også for det norske golfpublikum. Hun har kjempet hardt lenge. Vært en god del skadet og som nevnt havnet i skyggen av Tutta - urettmessig. Selv om hun ikke har de samme resultatene å vise til som Suzann Pettersen har Marianne Skarpnord allikevel vært den jenta med best karriere etter Pettersen. Viktig var det også å komme i gang ettersom jakten for en plass på det olympiske laget til Norge for alvor begynner dette året.

Som jeg har snakket om tidligere så blir kampen mellom våre golfjenter ekstrem hard i året som kommer og en skadefri Marianne er en spiller som lett kan spille seg inn på laget. Hun fortjener suksess og allerede som 17-åring tok 28-åringen kontakt med Norges mest profilerte trener, Darren Webster Clarke, for bistand. De har siden holdt sammen og er nå inne i sitt tolvte år sammen som trener og elev.

Marianne Skarpnord opplever ikke bare suksess på golfbanen om dagen. Aldersforskjellen til tross så har hun forlovet seg med den meget hyggelige og ikke minst rutinerte og meritterte golfspilleren fra Australia, Richard Green. Marianne ble fridd til på det mest romantiske vis; i verdens høyeste bygning, Burj Khalifa i Dubai.

Greeny som han kalles er også en av elevene til Darren Webster Clarke og for å gjøre helgen komplett for paret Skarpnord/Green så vant også han samme turnering for herrer. Oates Victorian Open ble Green sin syvende profesjonelle seier - akkurat det samme som Marianne.- Det er ingenting som gleder meg mer enn å se disse to lykkes, både i livet og på golfbanen. Jeg har vært med på utallige oppturer og nedturer med begge, så det er fantastisk når man får historier som denne. At et slikt superpar vinner dame- og herreklassen i samme turnering på så høyt nivå må jo være historisk, fortalte Clarke til Norsk Golf.

Hvor og når det kommende bryllupet skal stå er ikke kjent, men at det kommer til å være en god del golfere til stedet er nok ganske sikkert. En mer rendyrket golffamilie er det ikke lett å finne. Richard Green har for øvrig et forhold bak seg.

Personlig er det nok ingen andre rutinerte spillere jeg unner en seier mer enn Marianne. Det er deilig å ha henne tilbake i vinner-modus. Jeg gleder meg til årets sesong på Ladies European Tour - en sesong jeg tror Marianne kommer til å gjøre det meget godt.

Det fører mye godt med seg å være i harmoni på hjemmebane og det er nok ikke smart å at tro noe annet enn at Marianne er lykkelig om dagen. Gratulerer med dagen begge to. Dette året gleder vi oss til. 

 

/ Fredrik  

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Er Tigers karriere ved veis ende?

Vi har begynt å bli vant til å se det. En skadet Tiger Woods. I fjor ble det ingen god sesong. Store deler av sesongen ble tilbragt i treningsstudio, liggende på sofaen, holde seg unna søkelyset og sammen med Lindsey Vonn? alt annet enn å spille golf. Dette skyltes selvfølgelig diverse operasjoner og ryggproblemer, nok et hinder på en ond sirkel for tidenes beste golfspiller.

Vi fikk en indikasjon på hvordan det stod til under Hero World Challenge i desember i fjor. Desidert sist i hans egen turnering og personlig tror jeg ikke Tiger var klar. Hadde det ikke vært for at det var hans egen turnering og at han i tillegg akkurat hadde inngått en både privat sponsoravtale og et turneringssamarbeid med Hero, tror jeg ikke han hadde spilt.

En hel verden ble sjokkert med golf vi er vant til å oppleve på egenhånd ? vi dødelige golferne som hakker rundt på golfbaner verden over. Aldri før hadde Tiger spilt dårligere og spesielt var det nærspillet som fikk gjennomgå. Han var så dårlig at han røk rett ut av turneringen etter blant annet en 82-runde dag to. Dette var hans dårligste runde noensinne som profesjonell spiller. Noe har definitivt skjedd med den tidligere verdenseneren. Noe skyldes nok trenerbytte, men det som kanskje bør være grunn til bekymring er at de dårlige periodene til Tiger etter et trenerbytte har blitt dårligere etter hvert som han har byttet. Ikke noe vondt om trenerne, de er meget dyktige, det er nok mer Tigers kapasitet som beviselig gradvis svekkes.

Mange var selvføleglig spente på hvordan det stod til denne uken. I sin egen lekegrind, Torrey Pines utenfor San Diego, skulle han få tilbake selvtilliten hadde manglet forrige uke. Dette er banen han har vunnet imponerende åtte turneringer på, inkludert US Open i 2008 ? hans for øvrig siste majorseier. Slik skulle det definitivt ikke gå. Tiger var nødt til å trekke seg etter 11 spilte hull på grunn av en vond og stiv rygg og mange stiller seg nå spørsmålet om han i det hele tatt vil klare å komme tilbake. Forrige uke forsikret han oss om at alt stod bra til fysisk, det var kun det tekniske som ikke var der det skulle. Så feil kan man ta. Han er ikke skadefri, definitivt ikke, og kommer han noen gang til å bli det? Woods blir 40 år i år og han har en kropp som har hatt mange utfordringer i form av skader de siste årene, mer enn de fleste.

 Bare ta en titt på denne listen:

Desember 2002
fjernet væske i det venstre kneet - ble borte noen få uker

April 2008
operasjon i det venstre kneet - tar pause etter 2.plassen i Masters

Juni 2008
ny operasjon i venstre kne - taper første match i WGC Accenture Match Play Championship

Mai 2010
Nakkeproblemer - trekker seg fra The Players Championship

April 2011
skadet Akilles og venstre kne - trekker seg fra Wells Fargo Championship

Mai 2011
Vondt kne og Akilles - trekker seg fra The Players Championship

Mars 2012
Skadet Akilles - trekker seg fra WCG Cadillac Championship

Juni 2013
Skadet i venstre albue - trekker seg fra AT&T National

Mars 2014
Vond korsrygg - trekker seg fra Honda Classic

April 2014
Operasjon i ryggen - Misser Masters for første gang i karrieren

August 2014
Vond korsrygg - trekker seg fra WGC Bridgestone Invitational

Februar 2015
Vond rygg - trekker seg fra Farmers Insurance Open

Det er med andre ord ikke bare nærspillet som er utfordringen til Tiger Woods om dagen - lenge har Lindsey Vonn vært i skyggen av Tiger, men det spørs om ikke hans bedre halvdel snart tar de fleste overskriftene dem i mellom.

Som om ikke skadene er nok. Tigers ekskone har meldt seg på og Tiger skal visstnok skylde Elin 408 miilioner kroner.

Vi skal selvfølgelig ikke skrive Woods helt bort, men vi er nødt til både å være realister og ikke minst få lov til å stille spørsmål om kroppen hans rett og slett holder mål?

Verdens viktigste spiller gjennom tidene er i ferd med å sette en hel golfverden i moduset; hva skjer nå?
Hva tror du? Kommer han tilbake eller mener du Tigers tid er over? 

 /Fredrik

 

Suzann Pettersen begynner jakten på 1.plassen i verden denne uken

I skyggen av Tigers sesongstart og de andre store herrespillerne har vi også noe annet å se frem til denne uken. Suzann Pettersen og de andre jentene på LPGA-tour starter rekordtidlig i år.

Den nye turneringen, Coates Golf Championship, settes i gang i dag (onsdag) med alt som kan krype og gå av verden beste kvinnelige golfere. Turneringen spilles halvannen time nord for Orlando i Florida på den imponerende banen, Golden Ocala Golf & Equestrian Club. Det som gjør banen ekstra interessant er at den har seks hull som er direkte replikaer av større og mer kjente baner i verden. Når en spiller Ocala får man til tider følelsen av at man spiller på både St.Andrews, Augusta National, Royal Troon, Muirfield og Baltusrol.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Suzann Pettersen var plaget av en skadet rygg i fjor og hadde dermed ikke den sesongen hun ønsket. Seirene uteble, men hun hadde allikevel topplasseringer - dog med en god del ustabilitet i spillet og spesielt putteren var av det mer kalde slaget. Dette kombinert med gjerne en dårlig runde sørget for at seirene uteble.

Oppsummert var sesongen hennes slik:
10 topp-10 plasseringer og drøye 1 million dollar innspilte penger. Hun havnet til slutt på en 12.plass på Race to CME Globe og 11.plass på den offisielle pengelisten. Suzann Pettersen deltok på 24 turneringer og hennes beste plassering var 2.plassen i British Open.  Hun stiller til start frisk og rask denne uken og begynner sesongen positivt og se mot verdensrankingen igen. Hun gleder seg til å komme i gang og det er heller ingen bakdel at turneringen kun spilles noen få mil fra hjemmet hennes i Orlando. Selv om det ikke direkte kan kalles en hjemmebane er det nærme nok til at hun kan, hvis hun vil, sove hjemme i egen seng. Det er noe disse jentene setter pris på ettersom de bor på hotell så å si hele året.

- 2015 blir en sesong der det sportslige står i fokus og som legger grunnlaget for OL i Rio. For egen del blir det viktig å finne godfølelsen og konkurranseformen, fortalte Tutta en pressemelding sendt ut av Norges Golfforbund.

En imponerende statistikk er at neste uke runder Tutta 400 uker som en av verdens 10 beste kvinnelige golfere. Ingen har så mange uker innenfor topp 10 siden verdensrankingen startet. Vår egen golfstjerne er på god veil til legendestatus og Hall of Fame er innen rekkevidde, selv om noe gjenstår.

-       - Jeg tenker ikke så mye på verdensrankingen, men målet er fortsatt å bli nummer en i verden. Skal man bli det er det bare å se oppover. Jeg starter sesongen i utfordrerposisjon som nummer fem, men vet at dersom jeg gjør jobben er det fullt mulig å nå målet i løpet av 2015.

Tutta har vært som best nummer to i verden og hadde på denne tiden i fjor veldig gode muligheter til å ta over 1.plassen på verden. Alt sammen var planalgt til at det skulle skje i forbindelse med Kraft Nabisco Championship, men uken før gikk ryggen i lås. 

Den frustrerende 2014-sesongen resulterte blant annet i skifte av både trener og caddie. På nyåret startet hun i tillegg et samarbeid med toppidrettsansvarlig og Team Norway-sjef i Norges Golfforbund, Jon Karlsen, for å forbedre den svakeste delen i spillet hennes; nemlig puttingen. 

-       - Jon har kommet inn med nye impulser og treningsmetoder. Vi har hatt et tjuetalls treningstimer sammen, og jeg har stor tro på at samarbeidet vil gi resultater på greenen i 2015, avslutter Tutta.

Vi får mange svar denne uken. Dette blir spennende og du kan se den siste dagen fra turneringen i opptak på Viasat Golf lørdag (natt til søndag) 00:30 - 02:00

Både Rory McIlroy og Tiger spiller også denne uken på henholdsvis Europeantour i Dubai og PGA-tour i Phoenix. Disse turneringene vises også på Viasat Golf med følgende sendetider: 

Waste Management Phoenix Open (PGA Tour)
Torsdag & fredag - 21.00 - 01:00
Lørdag & søndag - 19:00 - 24:00 

Dubai Desert Classic (European Tour)
Torsdag & fredag - 07.00 - 10.00 & 11.30 - 14.30
Lørdag - 10.00 - 14.00
Søndag - 09.30 - 14.00 

Happy golfing!
/Fredrik

 Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Norges nye golfstjerne

Det kommer til å bli kamp om billettene til De Olympiske Leker i Rio neste år. Norge har fått en ny golfstjerne på jentesiden. Men hvem er hun? Hvem er Caroline Westrup? For de hardbarka golferne er hun ikke ukjent men for mange er Caroline en ukjent blomst i Norge - kanskje ikke så rart ettersom hun frem til i disse tider har vært svensk statsborger. Det er i ferd med å endre seg og Norge har dermed fått en ny stjerne som skal følge i Suzann Pettersens fotspor og vi har fått en ny mulig medaljekandidat i Rio.

Det kommer til å bli ekstrem kamp om de to plassene til OL. Tutta er klar dersom hun er skadefri, men den andre og siste plassen kommer til å stå mellom Caroline Westrup, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Marita Engzelius og Caroline Martens. Caroline Westrup går rett inn i Team Norway og vil fra den dagen hun mottar norsk pass behandles på lik linje med de øvrige jentene vi har.

 
Med sterke bånd til Bærum Golfklubb og en far som var tidligere trener på Norges Toppidrettsgymnas var nok valget om å bli norsk kanskje ikke det vanskeligste for Westrup. Hun startet golfkarrieren sin i en alder av åtte år og har mange gode resultater å se tilbake på. Amatørkarrieren skinner det regel rett av og hun besitter kvaliteter som er få forunt. Seirene som proff har latt vente på seg, men hun nærmer seg. Blant annet med en 2.plass på Europatouren.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Caroline Westrup har vært en del av det svenske landslaget siden 2001. Hun har vunnet en rekke tunge titler som amatør. Blant annet VM i 2006, hun har vunnet fem individuelle college-turneringer, blitt kåret til NGCA All-American First Team selection i 2006 og 2007. All-Atlantic Coast Conference (ACC) Scholar Athlete selection fire ganger (2006 til 2009), NGCA All-American Second Team selection i 2008 og NGCA All-American Honorable Mention selection i 2009. Hvis ikke dette er imponerende nok så kan det legges til at hun også har tre gull og tre sølv i EM, og var en del av Junior Solheim Cup-laget i 2003 hvor Europa gikk seirende ut.

Denne merittlisten er mildt sagt imponerende og hun kommer til å bli et meget sterkt kort for Norge i tiden og årene fremover.

- med disse resultatene har jeg en god mulighet til å nå få mine drømmer og oppnå den suksessen jeg ønsker. Jeg er en veldig positiv, utadvent, selvstendig, målrettet og sta person som jobber hardt for å nå mine mål. Mitt hovedmål har alltid vært å bli så god jeg har forutsetninger for. Gjennom hardt og målrettet arbeid vet jeg at jeg kan bli en av verdens beste spillere.

Westrup har allerede spilt tre år på Europatouren og fikk sitt første møte med LPGA-touren i fjor. Touren er mingleplass for spillere som Suzann Pettersen, Michelle Wie, Paula Creamer, Lexi Thompson, Lydia Ko, Inbee Park og Stacy Lewis. Rett og slett verdens gjeveste tour for jentene. Caroline Westrup klarte ved hjelp av 32.plassen på Q-School å sikre seg en plass på denne LPGA-tour i 2015. Hun blir dermed den andre norske jenta vi kan følge ukentlig og forhåpentligvis kommer hun med i det som er av major-turneringer. Hun må dog kvalifisere seg til bade British Open og US Womens Open. Dette er for øvrig turneringer som vises på Viasat Golf i året som kommer. 

 

Kjenner du henne ikke? Her er litt enkel info om henne: 

Kallenavn: Carro og Line

Født: 11.februar 1986

Klubb: Bærum GK

Bosted: Tallahassee Florida

Status: Ble profesjonell i 2009

Utdannelse: Florida State University (Sport Management) GPA 3, 68

Familie: Far Charlie, mor Helene, søster Emelie

Favoritt mat: Raclette og Sushi

Favoritt film: Mamma Mia

Favoritt musikk: Hip Hop & R&B

Favoritt golfbane: Bærum GK, Grayhawk Golf Club, Seminoles Country Club og Emirates Golf Club

Beste runde: 66 / -7 New Port Golf Club, Wales ? British Girls

Hobby: Sport, venner, familie, shopping, reise, matlaging.

 

La kampen mellom jentene begynne. Det gjør bare det norske teamet enda sterkere og mer skjerpet. Vinnere skaper vinnere og konkurransetrening skaper høyere nivå.  

Caroline Westrup kommer til å blogge jevnlig for Golfnews.no 

For en hardbarka golffan er dette fantastiske nyheter for norsk golf.

/Fredrik 

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Utslåtte tenner, skjelettmaske og sesongstart for Tiger

Det er ingen overraskelse at kanskje verdens største idrettsstjerne skaper overskrifter, og når media lager saker av så å si alt skjønner man hvor stor mannen er. Jeg snakker selvfølgelig om Tiger Woods og hans overraskelsesbesøk til de Italienske alper. De er legender begge to, både han og kjæresten hans alpinisten Lindsey Vonn. Hun slo nylig en 35 år gammel rekord og er nå jenta som innehar flest seire i alpinsirkuset med sine 63. (hun ligger 16 seire bak Tiger Woods sine 79)

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Dette superparet skaper naturlig nok overskrifter når rekorder blir slått. Men er det så interessant å skrive om at Tiger Woods besøker sin kjæreste i Italia? Det må han da for Guds skyld få lov til. Jeg skjønner at hendelsen med tanna bidrar til en viss interesse, spesielt ettersom det var en kameramann som slo den ut, men allikevel. Det er vel noe som heter at all publisitet er god publisitet.

Vi er vant til å se Tiger Woods på grønne sletter mens han slår en hvit liten ball. Den private Tiger Woods vet man ikke altfor mye om og vi ser han sjelden (mer nå enn før riktignok) på offentlige tilstelninger. Han hadde nok ikke spesielt lyst til å bli gjenkjent i Italia selv om de fleste der var for å overvære alpint-sirkuset. Men klarte han å holde seg anonym? Overhode ikke. Det var ikke vanskelig å se hvem det var. En mørk person med stor Nike vinterjakke og skjelettmaske omkranset Lindsey Vonn. Man trengte ikke å være rakettforsker for å skjønne hvem det var.

En hel golfverden gleder seg til neste ukes turnering. Det virker som om Tiger tar oppladningen litt mindre seriøs enn før ettersom han reiste halve kloden rundt for å besøke den kalde delen av kloden. Det skal riktignok nevnes at turneringen ikke begynner før torsdag neste uke, men siden han ikke har spilt spesielt mange turneringer de siste månedene burde han kanskje befunnet seg på gress? Han vet nok hva han gjør selvfølgelig og det er noe i det å støtte sine kjære. Han har jo ikke vært kjent for å være mors snilleste barn eller en svigermors drøm.  

Det har vært skrevet mye om Tigers tilbakekomst kommende uke. Phoenix Open er en turnering han ikke har spilt siden 2001. Woods har gjort seg bemerket der både gjennom hole-in-one på det berømte 16.hullet i 1997 og fått publikum til å flytte en to tonn tung stein som lå i veien. Dette var selvfølgelig i henhold til reglene da det var et ?løst? element, men ikke mange andre spillere tillater seg å gjøre ting som det.

Turneringen er blant det morsomste på PGA-touren takket være hull 16. Hullet er bygget som et stadion og rommer om lag 20.000 tilskuere. Vi snakker omtrent Ullevaal Stadion på en meget god dag. Tar du dette sammen med tilgang og servering av alkohol skjønner man lett hvilket leven som venter spillerne når de kommer gjennom tunnelen fra hull 15. Historisk sett har spiller fyrt opp publikum selv, enten med armene sine eller ved hjelp av å ?fri? til dem ved å kaste effekter opp på tribunen. Det sistnevnte har dessverre PGA-touren satt en stopper for grunnet sikkerheten til publikum. Kjedelig!

I år skal de tilreisende altså få gleden av å enten juble for eller bue ut Tiger Woods for første gang på 14 år. Misser man greenen får man smertelig erfare hvordan det er å bli buet ut i plenum ? noe som blant annet faktisk resulterte i at Justin Leonard viste dem fingeren. Det hjalp ikke nevneverdig for å si det pent.

Mye av grunnen til at Tiger Woods ønsker å spille denne turneringen kan nok ha noe med at Super Bowl spilles søndag kveld på Univeristy of Phoenix Stadium. Dette i tillegg til at han trenger trening før årets første major. US Masters spilles i april og selv om han har vunnet den grønne jakka fire ganger har har ikke vunnet en major siden 2008. 

Phil Mickelson, Tigers egen nemesis, har vunnet Phoenix Open tre ganger. Siste gang det skjedde var i 2013 hvor han blant annet var kun millimeter unna en 59-runde. Han er blant de aller mest populære spillerne denne uken, mye takket være at han gikk på Arizona State University. 

Det blir både buing, jubel og brøl fra en Tiger den kommende uken.

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram  

Rory McIlroy jakter falker denne uken

Denne uken begynner Europatouren for alvor. Abu Dhabi er første vertsby ut av totalt fire store turneringer for Europas beste golfere. Rory McIlroy har kommet nære i Abu Dhabi HSBC Championship tidligere, men aldri vunnet. Han ønsker å reise kjerringa denne uken og sikter mot å heve det berømte falken trofeet.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Verdenseneren har som best en 2.plass i turneringen og han blir ikke alene om å ønske å vinne trofeet. Feltet er spekket med stjerner og vi får blant annet gleden av å følge en av fjorårets beste major-spillere, amerikaneren Rickie Fowler. Dette er hans første start i turneringen og dersom han har marginene på sin side i år kommer han til å bli meget dominerende. Andre navn som vil glede oss golfseere denne uken er Henrik Stenson, vinneren av FedEx Cup og Race to Dubai i 2013. US Open vinneren Justin Rose kommer. Det samme gjør US Masters vinner Charl Schwartzel og legende Ernie Els med mange flere. En av de mer spennende er også Victor Dubuisson, mannen som for alvor hadde sitt store gjennombrudd i fjor.  

Turneringen ble første gang spilt i 2005 og det var lenge Martin Kaymer som var den store sjeiken av Abu Dhabi golfmessig. Han vant  turneringen tre ganger i løpet av fire år, hvor han misset den fjerde triumfen med kun ett slag til Paul Casey i 2009. Casey vant også turneringen i 2007 men ingen har vunnet Abu Dhabi HSBC Championship flere ganger enn Kaymer. Han stiller til start i år igjen. 2015 er et år hvor det er satt stor lit til at tyskeren og den tidligere verdenseneren blir en av de mer dominerende spillerne på begge sider av Atlanteren.

Hovedstaden i De Forente Arabiske Emirater (UAE) er kjent for å ikke gjøre ting halvveis og denne turneringen er intet unntak. Blant annet hadde de Tiger Woods med på startstreken noen år, betalte det det kostet og har siden høstet rosende ord. Både fra spillere, publikum og den internasjonale golfhimmelen. De siste par årene har ikke Tiger deltatt da sjeiken ikke ser at beløpet det koster å ha han med lønner seg. Til info koster det om lag 3 millioner dollar å få Tiger til å stille i turneringer som dette, penger som regel går til hans veldedige organisasjon, The Tiger Woods Foundation.

Dette er starten på fire fantastiske uker på Europatouren. Først er det Abu Dhabi, deretter Qatar for så å avslutte med Emiratenes egen "major" Dubai Desert Classic ? en turnering Rory McIlroy også stiller i og hvor han tok sin aller første profesjonelle seier i 2009.

The Middle East Swing eller The Desert Swing (kjært barn har mange navn) begynner denne uken. Europatouren kan ikke få en bedre start på sesongen etterfulgt av tungvekteren Maybank Malaysian Open. Vi har med andre ord mye å glede oss til i ukene fremover.

Europas mest verdifulle spiller jakter en falk denne uken og om noen uker skal USAs mest kjente Tiger jakte fugler i Phoenix. Dette er nesten for mye for en stakkars golfer!

Og det beste av ALT; du kan se det LIVEViasat Golf.

 

Sendetidene fra Abu Dhabi er som følger:

Torsdag & Fredag: 06:30 - 09:30 & 11:00 - 14:00

Lørdag: 10:00 - 14:00

Søndag: 09:30 - 14:00

 

Dessverre har vi ikke Espen Kofstad med i feltet. Han ble til slutt 14.mann på reservelisten og var dermed for langt unna til å ha et håp om deltakelse. Det finnes en liten mulighet at han får delta i Qatar neste uke, men om det ikke skulle skjer ser vi ikke Kofstad i aksjon igjen før Thailand Classic eller Hero Indian Open i midten av februar. Da blir det noen uker med terping av svingen i varmere strøk.

I USA spilles Sony Open fra Hawaii denne uken. Regjerende tittelforsvarer der er Jimmy Walker. Turneringen sendes live fra førstkommende torsdag.

Fra et golfhjerte til et annet - god fornøyelse!

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

 

Hvordan få allmenn anerkjennelse?

Det er ingen overraskelse at idretter som sendes på TV blir mer populære enn andre. Se bare på Norges mest populære sporter; fotball, langrenn og håndball. Disse får timesvis med dekning på tv og gjerne gjennom de aller største kanalene vi har. Det er ikke rart at utøvere som Bjørgen, Johaug og Northug er mer populære enn for eksempel Suzann Pettersen selv om langrenn på verdensbasis er lite. Situasjonen hadde nok vært helt annerledes i motsatt tilfelle.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Vi er faktisk ganske heldige her i landet at vi har vår egen dedikerte TV-kanal som sender så å si all golf live. Dette bidrar helt klart til en økt interesse, og således er vi en stor takk skyldig ovenfor Viasat med Viasat Golf. Men dette er ikke nok dessverre. Vi trenger enda mer synlighet nå som sporten har vært nedadgående de siste årene.

Sett med norske øyne sendes det dessverre litt lite kvinnegolf, men dette har sine naturlige forklaringer. Produksjonen fra USA spesielt er ikke så bra som man kunne ønske seg og lite tilpasset norske senderegler. Riktignok ble det vist mer kvinnegolf enn på flere år i 2014. Det er heller ingen hemmelighet at interessen er lavere for kvinnelig golf enn herregolf. Det viser tallene, men Norge er unntaket, noe som selvfølgelig skyldes Suzann Pettersen. Viasat Golf er et pan-skandinavisk samarbeid styrt fra Danmark, og bare der er noe av grunnen til lite dekning av LPGA her hjemme. Heldigvis sendes de største turneringene og forhåpentligvis fortsetter Tutta å levere som hun har gjort de siste årene.Jeg skulle gjerne sett mer for jeg synes jentene fenger. Det å følge Suzann er utrolig spennende og som kommentator merker jeg entusiasmen til alle våre seere. Aldri før har Viasat hatt større trykk enn da hun for eksepel vant Evian Championship. En annen meget viktig turnering for interessen rundt jentene er Solheim Cup. Gjennom denne turneringen spesielt ser vi at det er mulig for jentene å bli enda mer populære enn de er i dag. For oss nordmenn er det nesten alfa o mega at vi får sett Solheim Cup ettersom Tutta er en av de absolutt største stjernene. Solheim Cup har en massiv dekning verden over og fremstår som en gigant innen golf-relaterte tv-konsepter.

Det er nok viktigere for kvinner enn menn å ha TV-tid. De trenger den hjelpen de kan få for å komme opp på et respektert nivå, og ikke minst det nivået de fortjener. Interessen rundt gutta er konstant til stede mye takket være Tiger selvfølgelig. Selv om nedgangen er markant de ukene han ikke spiller så har herrene flere gigantiske stjerner som trekker seere. Det er nettopp denne ?bredden? som sørger for den konstante interessen rundt herrene. Jentenes bredde er ?smalere? og derfor mer sårbar. Bare tenk dere en turnering hvor Tutta ikke spiller. Da ønsker de fleste å se for eksempel en turnering med Rory McIlroy eller Phil Mickelson ? selvfølgelig med unntak. Dette har vi sikre tall på.

Som TV-idrett er golf faktisk i en unik posisjon. Det er bedre å se golf på TV enn å se det live. Selvfølgelig er det helt klart spennende å se live, være i nærheten av stjernene og føle stemningen, men utfordringen er at du ikke ser så veldig mye. Det er ofte enormt med mennesker på turneringene og publikum følger gjerne en spiller eller to. På skjermen ser man alt hva som skjer og spenningen kommer også forsterket frem på TV gjennom bilder og kommentarer.

For at golf skal bli enda mer akseptert er det også nødt til å bli vist på de største kanalene. Sportsrevyen og nyhetene må bli flinkere til å formidle hva som skjer rundt omkring i verden. Golf er en av verdens største idretter og vi har en av verdens beste spillere på damesiden. Det fortjener helt klart mer publisitet enn det er i dag.

Solheim Cup for oss nordmenn kan vise seg å bli meget viktig. Den setter golfen på kartet mer enn en vanlig turnering. Flere enn de genuine golferne får øynene opp tross lite mediedekning. Kan de som ikke spiller golf få øynene opp og merke spenningen og den intense kampviljen jentene viser, så blir ikke bare kvinnelig golf mer populær, men den generelle golfen også. På bakgrunn av dette er det kanskje ikke så dumt at vi har søkt om Solheim Cup på norsk jord.

Vi har alle muligheter i Norge til å få golfen opp og frem. Vi har vår egen nisjekanal Viasat Golf. Det er ikke alle land som har dette tilbudet og vi skal prise oss lykkelig over at Viasat ønsker å satse på sporten. Det bør også NGF være særdeles fornøyd med, men jeg savner mer norsk golf i øvrig media. Vi må skape våre egne idoler og dette kommer gjennom kjennskapen og resultatene. Nå er det et faktum at de største avisene og tv-stasjonene satser mer på stoff av Suzann. Naturlig nok ettersom hun kjemper om å bli nummer en i verden.

Jeg er redd vi ikke kommer opp på et respektabelt nivå før vi får en mannlig golfer i verdenstoppen. Prestasjonene til Tutta blir per i dag, etter mitt syn skammelig, lite distribuert - selv om jeg i likhet med alle andre har sett en markant økning det siste året.

Det ser ikke ut til at vi får en mannlig stjerne med det aller første og derfor blir årene som kommer ekstremt viktig med å dyrke Suzann og hennes prestasjoner. Vi har Espen Kofstad på Europa-touren og han kommer til å bli viktig, men han er nødt til å vise resultater over tid før han blir anerkjent av pressen. NGF er nødt til å ?unytte? Tuttas stjernestatus enda bedre enn det gjøres i dag ? men mye er på gang og det gleder meg.

Hva mener du? Hvordan synes du dekningen av golf er i Norge og hva mener du må gjøre annerledes? 

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

PGA-tourens viktigste spillere

PGA-touren 2015 settes i gang denne uken. På Hawaii pegger vinnerne fra fjorårets turneringer opp i årets første turnering, et begrenset startfelt men en turnering som gir visse indikasjoner på hvem vi kan regne med å månedene som kommer. 

Men hvem er de tyngste navene som vil dominere og samtidig være viktige for USA i tiden som kommer? Det er noen spillere som er mer viktige enn andre selv i USA. Hvem de er og hvorfor jeg mener de blir viktige skal jeg ta for meg i denne bloggen.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Rory McIlroy

Verdensener Rory McIlroy har noe som ingen andre har for tiden. Han er kanskje på et enda høyere nivå enn det Tiger var på samme tid. McIlroy er ikke mer enn 25 år gammel men har allerede vunnet fire majors så langt i karrieren. En hel verden venter på at han skal dominere på Augustas grønne og ondulerte fairways i begynnelsen av april. Banen passer Nord-Iren perfekt og dersom han spiller som i fjor kan det fort bli hans fjerde majortriumf. Han er den komplette spilleren med jevnt over meget høyt nivå. Det er en nytelse å se han spille golf og lengdene hans overgår de fleste.

Tiger Woods

Kanskje tidenes viktigste spiller og mannen som innehar de fleste rekorder. Woods betyr enormt mye for interessen generelt og antallet tilskuere og seere nærmest dobles når han er med i en turnering. Det ryktes faktisk at han kommer til å ha en uventet start på årets sesong. Det nevnes her og der at han vurderer å besøke Phoenix, en turnering han ikke har deltatt i siden 2001. Dette er den mest høylytte turneringen på PGA-tour og det berømte 16-hullet har ikke mindre enn 20.000 tilskuere som omkranser hullet som en stadion. Misser spilleren greenen blir han buet ut, mens dersom de treffer jubles det meget høylytt. Det skal nevnes at Tiger har en av de mest ikoniske hole-in-one på dette hullet, naturligvis til meget stor jubel. Dersom han skulle delta i turneringen skal vi ikke se bort i fra at det settes publikumsrekord den aktuelle uken i slutten av januar.

Rickie Fowler

Kåret til en av de best kledde golferen på PGA-tour. Ung, kjekk og glimt i øyet. Dette var og er spilleren amerikanerne setter sin lit til i fremtiden sammen med Jordan Spieth. Fowler har x-faktoren og spillet som skal til for å bli en jevnlig vinner på touren. Så langt har det kun kommet en seier, men den statistikken kan fort endre seg. 

Jordan Spieth

Et enormt talent. Leverer god golf nærmest hele tiden. Er en bedre avslutter enn Rickie Fowler, men har litt mindre x-faktor. Spieth blir viktig i årene som kommer og er lett en person jeg kan se for meg ta 1.plassen på verdensrankingen i løpet av noen år. Han er en av mine absolutte favoritter kvalitetsmessig med enorme fremtidsutsikter. 

Phil Mickelson

Vi kommer ikke utenom kanonen Phil Mickelson. En av de mest populære spillerne i USA og verden for øvrig. Han trekker store mengder publikum og hadde det ikke vært for Tigers inntreden hadde dette vært den store eneren. Med 42 seire i USA er det et under at han aldri har vært nummer 1. Det forteller alt om hvor dominerende Tiger har vært. Mickelson begynner å trekke litt på årene så nivået hans varierer ganske mye. Det ble ingen seire i fjor og kanskje det ikke skjer i år heller. Tross dette er han en meget viktig brikke for interessen og scorer høyt på listen over de mest spennende spillerne å følge. Han vant The Open i 2013 til stor glede for golfinteresserte.

Bubba Watson

Ikke min favoritt, men har en økende fanskare i USA. Vant Masters i fjor for andre gang på tre år. Byr på spektakulære slag og har sin egen utrente sving. Han er ingen A4 spiller og gjør ting på sin egen måte. En viktig fargeklatt i en ofte ganske traust og fargeløs tilværelse på PGA-touren. Har rykte på seg av å være ekstremt sær, men har bedret seg noe. Watson har hatt noen uheldige kommentarer når ting ikke har gått hans vei som ikke har blitt tatt godt imot. Leverte et av tidenes mest spektakulære slag da han vant Masters i omspillet mot Louis Oosthuizen i 2012. 

Henrik Stenson

Tidenes definitivt beste svenske spiller. 2015 kan fort bli året han sikret Sveriges første major-seier. Vant FedEx Cup i 2013 samtidig som han vant Race to Dubai i Europa. Ble med det historisk ved å være blant få utvalgtetil å vinne "The Double". Vant Dubai World Championship igjen i 2014 etter en treg start på sesongen. Kvalitet, dyktighet, lengde, presisjon, morsom og mystisk er stikkord som beskriver denne storvokste svensken med en herlig sving som kan skremme vannet av de fleste. Spesielt 3-wooden hans er fryktet verden over.

Adam Scott

Tidens første australier til å vinne den prestisjetunge turneringen US Masters. Dette klarte ikke en gang hans store forbilde Greg Norman. Vinnerbildet fra turneringen han vant i 2013 går inn i historiebøkene som ikonisk. Besitter kvaliteter som få andre er forunt. Litt ustabil og har en utfordring når de nye reglene for putting tiltrer. Har en rekke tunge seire i karrieren og kan fort være en spiller som dominerer på touren i år. Man kan aldri se bort i fra denne spilleren. Sliter tidvis med å avslutte turneringene på en perfekt måte.

Billy Horschel

Fargeklatten Billy Horschel vant overraskende FedEx Cup i 2014. Jeg er nødt til å ta han med. Hans popularitet vokser og vokser. Er en viktig og annerledes spiller enn mange andre. Han bære sine følelser på utsiden av kroppen og er høyt og lavt gjennom en hel turnering. Mer spilleglede enn det Horschel viser skal man lete lenge etter, en kvalifikasjon som blir godt mottatt hos det sære golfpublikum.

Martin Kaymer

Tyskernes store spiller etter Bernhard Langer. Hatt gleden av å vinne både majors og avgjort Ryder Cup til Europas fordel. Ble borte en stund men kom tilbake i fjor og vant US Open på mektige Pinehurst #2. 2015 tror jeg kan bli hans år gjennom en hel sesong. Å være sympatisk, systematisk, nøye, dyktig og jovial og samtidig vinne US Open på det nærmeste man kommer et nasjonalanlegg i USA, blir trykket til amerikanske hjerter.

Hva mener du? Hvem gleder du deg til å følge fra USA denne sesongen? 

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Golfåret starter denne uken

Etter noen uker juleferie er golfen igjen på kalenderen denne uken. Av stabelen går blant annet South Africa Open - en turnering på Europatouren i samarbeid med den Sør Afrikanske touren, Sunshine Tour.

Dette er en av de eldste turneringene i verden og den så dagens lys i 1903 og ble en del av det europeiske sirkuset i 1997. Turneringen er også ansett som selve flaggskipet i Sør Afrika og deres svar på majorturneringen The Open som spilles i Storbritannia hvert år.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

I årenes løp er det  Gary Player som har vært den mest markante skikkelsen på hjemlige trakter. Han har vunnet turneringen hele 13 ganger i løpet av fire tiår. Sist gang han vant var i 1981. Denne levende legenden var mannen som introduserte fysisk trening til golfen. Han var blant annet en av personene som gjorde golf til en toppidrett, noe Tiger forsterket da han kom på banen.  

Fjorårets vinner var dansken Morten Ørum Madsen. Dette ble hans første (og så langt eneste) seier på Europatouren mens det var svenske Henrik Stenson som vant i 2013.  

Personen vi kommer til å ha et ekstra øye på denne uken er Espen Kofstad. Han spiller denne ukens turnering og fortsetter han det gode spillet fra før jul kommer han til å kunne hamle opp med de aller beste.

På den andre siden av dammen setter også spillet i gang denne uken. PGA touren inviterer kun vinnerne fra fjorårets sesong til en batalje på eksotiske Hawaii. Både South Africa Open og Hyundai Tournament of Champions starter på torsdag og fra denne uken sendes det live golf i verdensklasse hver eneste uke frem til november på Viasat Golf. Det er bare å glede dere. Om ikke mange ukene begynner US Masters ? årets første major turnering for gutta.

Første turnering vi kan forvente å se Suzann Pettersen i er Coates Golf Championship, en helt ny turnering på LPGA-tour, som spilles i slutten av januar.

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

Mark McCormack - mannen som kommersialiserte golfen

Mark McCormack er mannen som virkelig gjorde vei i vellinga for golfen, sett med popularitets øyne og ikke minst kommersielt sett. Han så mulighetene som lå i sporten og fikk med seg prominente idrettsprofiler med på laget.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Det berømte håndtrykket mellom han og golflegenden Arnold Palmer i 1960 er viden kjent og Palmer ble IMGs første klient. Siden har altså IMG (International Management Group) vokst og blitt verdens største klient/ management selskap på grunn av at McCormack forstod hvilken betydning tv og media kunne ha for golfsporten. Han kommersialiserte idretten til det den er i dag. Mark McCormack har skrevet flere bøker, og hans første bok, "What they don`t teach you at Harvard", lå hele 21 uker på første plass på "New York Bestsellers" liste. De 13 bøkene han skrev ble alle godt mottatt. Ikke minst en av hans bøker som tok for seg golf ble både viktig og populær. "The World of Professional Golf"  kom ut hvert år fra 1967, og inkluderte verdens første uoffisielle verdensrankingssystem for golfsporten. Denne rankingen ble kalt McCormack`s World Golf Rankings og ble til den offisielle verdensranking listen elleve år senere, i 1986. Rankingen ble styrt av McCormack selv men med et team fra de største golf-tourene rundt seg.Det var ikke bare golfklienter IMG hjalp. Andre store navn som Björn Borg, Chris Evert, Pete Sampras, Michael Schumacher, Kate Moss er noen av de store navnene som er/var i stallen til IMG. (denne listen er uendelig lang)Det har vært skrevet lange avhandlinger om denne mannen som døde 16.mai 2003. Han etterlot seg et stort tomrom i profesjonell sport. Det kan også nevnes at et datterselskap av IMG, TWI, produserte store deler av sporten som ble sendt på tv. (dette selskapet er senere solgt)

For oss nordmenn er vi best kjent med IMG sitt verk gjennom Nobel Fredspris konsert, samt at Suzann Pettersen var en av klientene. Selskapet er ikke lenger i familiens eie. Etter at McCormack døde solgte familien, med kona, datteren og tre andre barn fra tidligere ekteskap i spissen, aksjene i selskapet for 750 millioner dollar i 2004.Etter hans død har han blitt medlem av flere prominente klubber, blant annet World Golf Hall of Fame i 2006, samt International Tennis Hall of Fame i 2008. 
I 1990 ble han utnevnt som den viktigste personen innen sport i verden.

Management selskap er viktige for idrettsprofiler og deriblant golfere og jeg var såpass heldig at jeg var en del av det norske kontoret frem til 2003. IMG arrangerte blant annet SAS Invitational på Bogstad Golfklubb på begynnelsen av 2000-tallet og er også selskapet bak Canon Pro Golf Series som har blitt arrangert en rekke ganger i Norge, de siste årene på Miklagard Golfklubb.

Vi som elsker golf bør være evig takknemlige for at vi i det hele tatt kjenner til idretten og ikke minst spiller den. Hadde det ikke vært for dette berømte håndtrykket mellom disse to legendene, hadde muligens ikke golfsporten vært så populær som den er i dag. Markedsverdien er helt enorm og tv-rettighetene er noe av det dyreste man kan kjøpe. Selvfølgelig mye takket være Tiger Woods i nyere tid. Han bidro til å sende både pengepremier og rettighetsprisene til  høyder av astronomisk karakter.

Du kan si hva du vil, men uten Mark McCormack og Arnold Palmer hadde ikke interessen rundt Tiger Woods vært like stor som den har vært de siste 15 årene, så selv om hovedpersonen har vært død en god del år, fortjener han å tas frem fra lyset nå og da. 

Håper julen har stått til forventningene og jeg ønsker dere samtidig et riktig god nytt år. Vi snakkes på nyåret. Husk at vi nå nærmer oss nye uker med golf i verdensklasse på Viasat Golf.  

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram


Er det sunt at 17-åringer dominerer golfen?

De beste blir bare yngre og yngre. Er dette en sunn utvikling? 

Noe som det som gleder meg mest er å se barn på golfbanen. Dette er ikke bare sjarmerende men også utrolig viktig for fremtiden til norsk golf.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Hvem har vel ikke satt hodet på skakke og tittet på en liten pode med nytt mini-utstyr tasse rundt på rangen og treningsområdet på en golfbane? Dette er et fantastisk syn og det gleder meg når jeg ser det.

Knøttegolf er et betegnelse som har blitt brukt i mange år og det avholdes en rekke kurs for de minste. En herlig start og introduksjon til sporten, men det som er viktig er at barna får leke i starten. Det skal ikke bli for teknisk, da kan de fort miste interessen. Det skal være gøy. De skal kunne mestre det men de skal også utfordre seg selv på egne premisser og de skal leke med ballen.

En korreksjon her og der er selvfølgelig bra, men jo lenger barna får leke med golfkøllene og golfballene i starten, jo bedre vil de bli. De lærer seg da hvordan en ball oppfører seg og øker forståelsen for spillet. Kreativiteten vil blomstre og touchen rundt grenene vil bli stor, et meget viktig element for å lykkes i denne idretten.

Spørsmålet er hvor lenge et barn skal vente før det blir satt på instruksjon på detaljnivå. Selv mener jeg det skal drøye en stund. Det er såpass fort gjort å få et barn til å miste interessen når det butter litt i mot hvis det har fått for mye å tenke på. En sport man ikke behersker er ikke morsomt, og barn har lett for å bare legge køllene på ?hylla? og ty til neste lek eller sport.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

En av utfordringene vi ser i dagens utvikling av sporten er at de beste blir bedre og bedre i en yngre alder. Dette setter jo selvfølgelig spørsmål om hvorvidt vi skal ?presse? barna til å trene systematisk i en tidligere alder enn før. I Norge er det ikke lov med kompetitiv idrett før man er 12 år. Dette er for mange land utrolig sent, og ser vi mot Asia så begynner de å spesialiserer seg, etter min mening, altfor tidlig. Asia kalles i golfverden ?talentfabrikken?. Lykkes ikke den ene er det et hav andre å ta av. Dette ser vi spesielt på damesiden.

Ta bare Lydia Ko. Hun er kun 17 år og allerede nærmest en legede å regne. Fem seire på LPGA samt sammenlagtseier i Race to The CME Globe som første noensinne (jentenes svar på FedEx Cup).  Og det i hennes første sesong som fullverdig medlem av LPGA-touren. Hennes historie er helt unik og hennes talent er udiskutabel. Men ønsker vi egentlig at de skal være så gode og dominerende i såpass ung alder? Vår egen Suzann Pettersen er kun 33 år gammel og allerede en veteran å regne. Før ble 35-årsalderen sett på som alderen hvor en spiller oppnår sin beste alder nivåmessig - den alderen er nå flyttet et godt stykke nedover. 

Når dette er nevnt så har som regel mange av spillerne som kommer fra andre deler av verden et annet utgangspunkt enn for eksempel spillere i Norge. Det finnes selvfølgelig unntak, men for mange er det å lykkes i en idrett en billett ut av fattigdom og et vanskelig liv. Da ligger det også en helt annen drivkraft enn hos godt bemidlede familier til grunn ? drivkraften for å overleve.

Grensen vi har i Norge synes jeg er en fin alder. Dog er det enkelte ganger jeg skulle ønske den var lavere. Spesielt når vi ser ekstreme talenter som må vente med å få testet seg mot de beste fordi de er for unge. Men; jeg mener allikevel at barna bør få lov til å leke så lenge som mulig. De er jo tross alt barn. De skal oppleve friheten av at en sport er morsom og interessant, ikke et press fra omgivelsene rundt seg. Sporten skal aller helst være en leg gjennom hele livet dersom man ikke skal leve av det.

Gleden er stor over å se at det er flere og flere barn og unge på treninger arrangert av klubbene rundt omkring i Norge. Dette er utrolig viktig. Selv har jeg en tre år gammel sønn som jeg ønsker skal være med på "organisert" trening, dog i leks form. Golfen er en herlig sport på den måten. Barn kan drive med det uten at det tenkes på som sport, men denne sporten kommer garantert til å gi både barnet og resten av familien gleder i fremtiden. Dette er noe en hel familie kan gjøre sammen. Seriøsiteten kommer tidsnok uansett. 

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Espen Kofstad & Co - fremtiden ser faktisk lys ut!

Det ble en gedigen opptur i den siste turneringen i 2014. Espen Kofstad "debuterte" på Europatouren og leverte langt over det vi hadde trodd eller håpet på. En delt 14.plass etter den sesongen er mildt sagt imponerende. Bare det å klare cuten er en stor bragd i seg selv.

På en til tider meget krevende bane, Leopard Creek Country Club, leverte Kofstad stabilt spill gjennom hele uken. En og annen feil, men stort sett meget imponerende golf. Feltet denne uken var riktignok ikke det sterkeste, men han viser allikevel at han har noe på Europatouren å gjøre. Han viser hva som bor i han ? spesielt da han leverer en forrykende 69-runde den siste dagen, en dag de fleste slet. Til sammenlikning kan vi nevne at Lucas Bjerregaard som gikk i lederball presterte å gå på 89 slag. Snittscore var langt over par denne dagen og vi så scorer langt over det vi er vant til å se.

Jeg hadde gleden av å kommentere turneringen på Viasat Golf og interessen var merkbart til stede ? mye mer enn den vanligvis er på Europatouren. Dette lover godt for interessen i Norge og for vår eneste rendyrkede golfkanal. Interessen rundt disse sendingene har vært merkbart mindre enn for PGA-tour sendingene, men det kan fort endre seg nå. Jeg kan selvfølgelig kun snakke for meg selv, men jeg gleder meg til alle turneringer Kofstad stiller i. Analyserer jeg interessen på både Twitter, Facebook, mailer og sms´er virker det også som om det norske golfpublikum gleder seg.Dette har Norge trengt og vi er ekstremt avhengig av spillere som Espen Kofstad i årene som kommer. Det hjelper jo også at han er en usedvanlig hyggelig og likenes kar. En ellers så laber sesong snudde plutselig og ble en sesong vi kan bygge videre på. De gode resultatene kom mot slutten og ga oss håp om suksess i årene som kommer. Vi fikk igjen troen på at Norge kan hevde seg i golf hvis vi ser bort i fra Suzann Pettersen.

Hvem kan vi trekke frem som de mest spennende i årene som kommer? I mitt hodet er svaret ganske enkelt. Disse er:

Suzann Pettersen - vår ubestridte ener. Tross en sesong under pari på LPGA er hun en bauta blant verdens beste kvinnelige golfere. Året som kommer vil hun også florere mer i norsk media og merkevaren og idolet Suzann Pettersen kommer til å styrkes. Vi krysser fingrene for at det også øker interessen rundt golfsporten generelt.

Espen Kofstad - vår viktigste mannlige spiller. kommer fra skade, spiller 10 runder og kvalifiserer seg til Europatouren i løpet av fire korte måneder. Mildt sagt imponerende. Jeg kan trekke paralleller mellom han og Henrik Bjørnstad. Bjørnstad kom fra snekkeryrket, bestemte seg for  satse igjen og kvalifiserte til seg til PGA-touren i 2006, som Norges eneste gjennom tidene. Mange av de samme kvalitetene har Kofstad og dersom han holder seg skadefri i 2015 tror jeg han kommer til befeste seg blant Europas elite. 

Caroline Westrup - hun imponerte stort i årets kvalifisering til LPGA og sikret seg en plass blant verdens beste kvinner. Hun kommer til å kjempe mot spillere som Suzann Pettersen, Inbee Park, Stacy Lewis, Paula Creamer og Lydia Ko. For tiden er hun svensk men blir norsk statsborger i januar 2015. Hun er en spiller som helt klart kommer til å levere gode resultater og ikke minst være med i vurderingen når laget som sendes til Rio offentliggjøres.

Marianne Skarpnord - hun har hatt noen år som har gått litt opp og ned. Slitt med en brukket arm den siste tiden, men heldigvis er hun på bedringens vei og gipsen er fjernet. Hun er Norges nest beste kvinnelige golfer og jeg bare venter på at hun igjen skal vinne på Ladies European Tour (LET) - noe jeg tror skjer dersom hun får en sesong uten skader og bra treningsgrunnlag.

Caroline Martens - hun har slitt med skade i årets sesong på LET. Har spilt bra de siste ukene, men havnet noen få Euro bak plassen som sikret plass på samme tour neste år. Til slutt ble det en 81.plass på Order of Merit mens det var kun de 80 beste som fikk beholde samme arbeidsplass til neste år. Martens må derfor tilbake til kvalifiseringsskolen. Denne turneringer gir en siste mulighet for å beholde plassen på LET i 2015, en en turnering hun vant i fjor. Martens har kvalifikasjoner som kan gjøre at hun holder seg stabil blant de beste jentene i Europa.  

Tonje Daffinrud - viste stor styrke da hun havnet på en sterk 3.plass sammenlagt på Ladies Access Tour (serien under LET).  Hun avsluttet med to seire og viste noen kvalifikasjoner som lett gjør at man kan se henne som en vinner på LET allerede i 2015.

Marita Engzelius - jeg ønsker å trekke frem Marita også. Dessverre kom hun til kort da hun forsøkte å kvalifisere seg til samme tour som Suzann Pettersen spiller på (LPGA). Hun er ung, sulten og har mye av det som trengs for å kunne lykkes. Selv om hun neste sesong spiller på Symetra Tour (touren under LPGA) er dette en jente å følge i årene fremover. Norge stiller sterkt når det kommer til kvinnelige golfere og det kommer til å bli kamp om plassene til Rio.

Utover de nevnte spillerne ønsker jeg å ta med Elias Bertheussen. En spennende spiller som plutselig kan komme ut i full blomst og vinne turneringer. Det er selvfølgelig enda flere som kan nevnes, men det ble disse denne gangen. Blant annet burde jeg ha nevnt Kristoffer Reitan. Ettersom de jeg har skrevet om er nåtidens proffer overlater jeg det til å komme i en annen blogg hvor neste generasjon blir omtalt :-)

Det er med andre ord en spennende sesong vi har foran oss. Det som startet så mørkt har plutselig blitt snudd til noe meget bra og ikke minst positivt.  

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Den perfekte julegaven til en golfer!


Vinteren er en tid for reise. Jeg reiser ganske ofte og har sett store deler av verden. Godt vant har jeg også blitt gjennom golfen. Som golfer bor man som regel på såkalte resorter når man reiser på ferie hvor køllene skal svinges med jevne mellomrom. Jeg har et favoritt-reisemål og det reisemålet er stort.    

Florida - USA! For en golfer blir det ikke, etter min mening, stort bedre enn nettopp USA og kanskje spesielt Florida. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har tatt turen over dammen for å oppleve den "amerikanske drømmen". Når jeg snakker om "drømmen" mener jeg selvfølgelig det uendelige antall flotte baner over det ganske land.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

For noen uker siden kom jeg tilbake fra min siste reise til Florida. Golfbanene er stort sett av ypperste klasse og ligger der bare og venter. Det deilige med å reise i slutten av november er at det "off-season" i Orlando. Det er rolig og behagelig både i temaparker, golfbaner og shopping sentre. Byen våkner riktignok til liv de to siste ukene før jul, men før dette er det rett og slett himmelsk å være der. Til tider kan denne kommersielle byen bli litt for mye av det gode når det kommer til antall mennesker.

Temperaturen er som en behagelig norsk sommer på denne tiden men golfbanene er som regel like gode og enda bedre enn de beste norske banene midtsommers. Orlando byr på mye og de har noen skjulte perler når det kommer til baner. Det skulle bare mangle ettersom staten Florida har mer enn 1250 av dem, mer enn noen annen stat i USA. Palm Beach County, et par timer sør for Orlando, har flest baner dersom man deler opp i "kommuner" (county).

Mange som har vært i Florida synes naturen er litt kjedelig. Foruten naturreservatet Everglades og slike ting (sump). Spesielt sør i staten byr på mye av dette men det er generelt helt flatt over hele staten. Det hindrer allikevel ikke banene i å være utfordrende. Takket være god banearkitektur blir de laget både ondulerte og vanskelige. Vann er mye brukt, selvfølgelig ofte kunstige, men det gjør at oasen "golfbane" blir en herlig avslapning fra en stressende hverdag. Selv er jeg nok mer glad i naturen lenger nord i landet, men det er noe spesielt med Florida allikevel.

Det er ikke uten grunn at de fleste av verdens beste golfere har bosatt seg eller har base i denne staten. Mulighetene er enorme og tilgangen på det man måtte ønske er meget godt til rettelagt. Mye skyldes også at banene er sådd med såkalt Bermuda gress i denne delen av USA - et gress som brukes mye på f.eks PGA-tour.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram 

 

Jeg tilbringer som regel mye av tiden min mens jeg er i Orlando på Reunion Resort. Stedet ligger en snau halvtime sør for downtown Orlando. Reunion Resort er vår base og vi er såpass heldige at vi eier et sted der. Et mer komplett anlegg skal man lete lenger etter. Jeg har naturlig nok vært der en rekke ganger, men stedet slutter aldri å imponere meg. Med tre mesterskapsbaner designet av Tom Watson, Jack Nicklaus og Arnold Palmer, seks tennisbaner av internasjonal standard, vannpark, restauranter, treningsfasiliteter, barnepass, og lekestativ (for barn) kan dette virkelig kalles komplett og et eldorado for golfere. Såpass bra er det at Annika har satt sitt navn på Reunions golfacademy.

Hver gang jeg kommer hjem og lander på Gardermoen vil jeg tilbake til USA. Det slår aldri feil. Heldigvis reiser jeg ganske ofte over så ventetiden blir som regel ikke altfor lang. Hvem vet; kanskje en dag tar jeg med meg kone, barn og resten av flyttelasset og blir for godt?

Baner av meget høy standard ligger på rekke og rad men noen stikker seg alltid ut som skjulte perler. Dersom jeg skal trekke frem to av mine favoritter må det bli Shingle Creek Golf Club (Public) og Isleworth Country Club (Private) - men som sagt; denne listen kan bli enormt lang. De fleste banene er av ypperste klasse.  

Hvis du enda ikke vet hva du skal gi til din golfgale kone, mann eller barn kan jo en reise være et godt alternativ! Husk; som golfer har man gjerne det man trenger av ting og tang. Noe av det beste en person kan få er opplevelser. De står i kø på en golfreise. 

Lykke til og god reise / Fredrik

 

Dersom du vurderer å reise til Orlando og lurer på hvor du skal bo eller hva du skal gjøre. Ta gjerne kontakt så kan jeg bistå. Kontaktinfo finner du ved å klikke på linken (finn.no): Reunion Resort (reklame)

Old Course - den kommersielle herligheten!

Etter en tur til St.Andrews og stedet som omtales som Home of Golf begynner man selvfølgelig å reflektere. 

Nevner man Old Course eller St.Andrews til en golfer får disse gjerne stjerner i øynene. Dette er stedet hvor alt begynte. Selv om det første golfslaget ikke ble slått der er det byen og Old Course som fremstår som selve oppstarten og fødestedet for golfsporten. De fleste som spiller golf har et ønske om å spille nettopp Old Course. Det er her sporten slik vi kjenner den i dag ble formet, gjennom Royal & Ancient, selve styringsorganet.

Selv om banen ikke er blant de beste linksbanene i landet er det noe spesielt som skjer med kroppen på første tee. Det velkjente klubbhuset til R&A ruver noen få meter bak deg og foran deg ligger verdenskjente landemerker som Swilken Bridge, Valley of Sin, Swilken Burn, Old Course Hotel, Road Hole og Hell Bunker. Ikke rart at de fleste blir preget av stundens alvor. Det er ikke bare landemerker som gjør det første utslaget spesielt. Du er ikke alene. Det florerer av mennesker rundt første tee og 18.green. Mange føler nok et aldri så lite ekstra press på grunn av det også. Legger man alt dette til side så er det enda en ting som sørger for høye skuldre. Historie! Det er en aura rundt hull en som alle andre baner i verden er foruten. Det hjelper kanskje heller ikke at alt som kan krype og gå av golflegender har stått og slått på akkurat samme sted.

Spiller man Old Course anbefaler jeg å ta kostnaden ved å leie en caddie. Som de selv sier så er de golferens taxi og får deg fra a til b. Det er ikke så dumt for gjennom hele banen lurer det farer overalt. Bitte små bunkere, blinde utslag og kravet til strategisk spill gjør denne banen vanskelig de første gangene man spiller den. Man klarer rett og slett ikke å få med seg alle detaljer som trengs før man har spilt den en rekke ganger. For å ikke bli fanget av store busker eller meget dype og ikke minst små bunkere lønner det seg med en caddie som kan fungere som din 15.kølle, et hjelpemiddel som har gått banen flere tusen ganger og gjør opplevelsen enda bedre.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Totalt finnes det hele 13 baner i og rundt St.Andrews. Byen er som nevnt bygget opp rundt golf og det bærer den preg av. De fleste butikker er golfbutikker og dette er Big Business. Så og si alt har Old Course logo og dessverre får jeg en følelse av å være i en nøye planlagt amerikansk fornøyelsespark til tider. Opplevelser først for deretter å bli loset gjennom en suvenirsjappe. Dette er så til de grader kommersialisert at det nesten blir for mye til tider. Kanskje er dette en følelse jeg sitter igjen med ettersom jeg har spilt banen flere ganger.

Tross denne følelsen er det verdt det. Jeg tar meg selv i å kjøpe suvenirer og klær selv om skapet er fullt av ting og tang hjemme. Ting jeg aldri kommer til å bruke. Kroppen lystrer ikke fornuften og man må bare kjøpe noe som minner om denne herlige opplevelsen - gang på gang!

Om Old Tom Morris, legenden fra St.Andrews og selve pioneren når det kommer til profesjonell golf, hadde likt at hjemmet hans ble såpass kommersielt er jeg usikker på. At han har bidratt sterkt uten at han selv er klar over det kommer vi nok ikke unna. I byen dreier alt seg om vinneren av fire Open turneringer. Han er verdens første profesjonelle golfer og Old Tom Morris sørget for at St.Andrews (Old Course) ble til den banen vi kjenner i dag. Det skjedde en rekke endringer i de 39 årene han jobbet som både greenkeeper og profesjonell golfer - på midten av 1800-tallet. Det første slaget på Old Course ble slått så tidlig som på starten av 1400-tallet. 

Vi lever i en kommersiell verden. Ikke la deg skremme av "fornøyelsespark-følelsen" for jeg kan garantere at du kommer til å handle i flere enn en butikk - og alt kommer til å ha Old Course logo på seg.

Kanskje er det på sin plass å si - Tusen takk til Old Tom Morris!

 /Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Golf - Den finurlige sporten

Hvordan man starter med golf er forskjellig fra person til person. Den herlige følelsen sørget for at jeg ble bitt.

Mange har sin egen opplevelse og historie på hvordan de starter med golf. For min egen del startet det med å skulke en fotballtrening i 1995. Jeg droppet rett og slett den daværende sporten i mitt hjerte for å se på Ryder Cup. Den gang ble den spilt på Oak Hill og Europa gikk seirende ut. Fortsatt den dag i dag husker jeg som om det var i går Constantino Roccas Hole in One på det sjette hullet. Dette var faktisk kun den tredje Hole in One i Ryder Cups historie.

På grunn av denne turneringen ble jeg blendet av golfens finurlige grep om en person. Hvordan en sport kunne ta såpass godt tak i meg sliter jeg fortsatt med å skjønne. Jeg har drevet med sport hele mitt liv, med mer eller mindre hell. Både slalåm, tennis og fotball måtte fra denne dagen vike for sporten som har gitt meg så mye i årenes løp.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Mange vil nok si at jeg ikke har spilt golf altfor lenge, men for meg har det allikevel bydd på livet og gitt meg utrolig mye. Jeg har fått oppleve så utrolig mange flotte og inspirerende hendelser at jeg ikke skjønner hvorfor ikke enda flere bedriver denne sporten. For dette er jeg evig takknemlig og ydmyk.

På vei hjem fra hytta vår stoppet vi på Sorknes Golfklubb for å hilse på et vennepar av familien. Sønnen i huset stod på rangen og trente seg opp til det som den gang het Grønt Kort. Jeg fikk et 5-er jern i hånda, en pegg og en ball. Da var det gjort. Treffet var etter det jeg kan huske nærmest perfekt og den følelsen er noe av det beste en golfer kan oppleve. Fra den høstdagen i 1995 har jeg tatt i en golfkølle omtrent hver eneste dag siden.

Daglige turer til golfbanen og ikke minst en meget inspirerende golftur til La Manga hvor jeg blant annet ble kjent med Henrik Bjørnstad sørget for at jeg raskt gikk ned i handicap, faktisk som en av de raskeste i Norge. Selvfølgelig trodde jeg som alle andre at jeg skulle erobre verden og bli Norges nye superstjerne og best når det gjaldt. Etter endt skolegang på Norges Toppidrettsgymnas begynte jeg som instruktør samtidig som jeg satset for fullt.

Det var da det skjedde, det som jeg i dag ser på som en belønning. Jeg ble syk og gikk med store smerter i mageregionen i over to år, før de til slutt fant ut at det var noe som kalles Morbus Chrons. Disse to årene var meget kritiske og ting kunne faktisk ha gått riktig så ille. Selv mener jeg at alle mennesker bør oppleve noe som setter tingene vi gjør i perspektiv. Det er lett å gå seg blind i et land hvor overflod og i-landsproblemer er sterke stikkord 

Sykdommen satt meg såpass langt tilbake og ting i perspektiv at jeg så meg nødt til å tenke nytt og annerledes. Valget falt på formidling og et brennende ønske om å hjelpe våre kommende stjerner. Mange kjenner meg nok aller best som kommentator på Viasat Golf og personen bak nettsiden Golfnews.no og bladet GOLF (nå Golfnews Magasinet). I tillegg til dette har jeg hatt dedikerte golfprogram på Viasat som ble kalt Toyota Tee Time og Gant Golf Travel. Jeg har også hatt ansvaret for Norges største profesjonelle serie, P4 Tour, og var en del av SAS Invitational da det gikk sin seiersgang på Oslo Golfklubb på slutten av 90-tallet. Listen over hva jeg har gjort hvor fellesnevneren er golf er lang, meget lang. Nå driver jeg mitt eget selskap, Parcas Media, hvor golf er en naturlig stor del av den daglige driften.

Det å glede andre gjennom det jeg gjør er en sterk drivkraft. Jeg ønsker å produsere noe, lage noe som skaper glede og som mennesker der ute har nytte av. Det er den røde tråden gjennom alt jeg gjør.

Jeg har mye å takke golfen for. jeg har mye å takke dere for. Det jeg gjør er et fattig forsøk på å gi noe tilbake - og det er nok noe av grunnen til at jeg nå skriver denne bloggen.

Vår beste herrespiller debuterer på Europatouren denne uken. Det kommer nok en ny blogg om dette ila et par dager. 

Ha en riktig god førjul alle sammen. Plei hverandre og nyt et kaldt land i julestemning. 

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Tiger Woods med oppstartsproblemer i egen comeback-turnering

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Det har vært skrevet mye om Tigers comeback denne uken. Resultatet ble som jeg hadde forventet.

Lenge borte fra golfen, skade, operasjon, nye køller og ny ball er ingen god oppskrift for en god golfrunde i et comeback. Slik ble det også for Tiger, han slet gjennom hele første runden av Hero World Challenge. Woods spilte sin første kompetitive golfrunde på godt over fire måneder og problemene begynte allerede på det aller første hullet. Et ganske enkelt par fire hull som beskrives som den beste birdie-muligheten på de første fem hullene. Tiger ble forstyrret, gikk tilbake og gjorde rutinen sin på nytt, men klarte ikke å komme inn i sonen. Slaget endte Out of Bounds og en verst tenkelig start for den tidligere verdenseneren var dermed et faktum.

Hele runden bar preg av rust, ujevne slag, usikkerhet og slurv. Gode slag ble selvfølgelig også slått, men vi fikk en god bekreftelse at det ikke er bare å være borte en lang periode for så å komme tilbake og dominere. Til det er nivået altfor høyt. Ingen har vel egentlig noen gang klart det. Det tar tid å spille seg inn igjen.

Av de 18 spillerne som startet var Tiger dårligst av dem alle - og det på sin gamle hjemmebane og nesten i sin egen hage. Det var her på Isleworth Golf & Country Club han bodde da alt skjedde. Det var her han kjørte inn i en brannhydrant og ble jaget av sin daværende kone. Det var her hun slo 8er-jernet inn i bakruta på Escaladen hans, og det var her nedturene begynte for fem år siden. Mange har lagt dette bak seg i disse dager, men i dag var vi vitne til en Tiger som ikke er klar enda. Vi ble vitne til en Tiger som er langt unna komfortsonen når det gjelder både sving, køller og press. Faktisk virket det som om han var preget av nerver på det første hullet. Han var muligens skremt av at han var tilbake på hjemlig gress og foran mange han kjenner og hadde et forhold til da han bodde på området. Faktisk var det Bubba Watson som kjøpte huset til Tiger da det ble lagt ut for salg. At han nå bor i området merket man på publikum.  

Jeg er absolutt ikke overrasket over nivået han viste i dag. Selv om han har trent godt en periode mangler han et meget viktig element; turneringstrening. Noe av det første som blir borte hos en golfer er det å kjenne press på kroppen og touchen rundt greenen. Den touchen hadde han absolutt ikke i dag. Han både duffet (traff bakken for tidlig) og var ikke like vass som vi er vant med å se han rundt og på greenene. I tillegg bruker han også Nikes nye utstyr, noe som også krever tid å tilpasse seg og bli vant til.

Tiger er 11 slag bak stjerneskuddet Jordan Spieth etter første runde. Han fortsetter bare å imponere med glimrende slag, nærspill og psyke. Dette er fremtiden. Gutten er bare 21 år gammel og er den spilleren, sammen med Rickie Fowler, som blir sett på som arvtakerne til Tiger Woods. Rickie Fowler spilte også godt og ligger kun slaget bak Spieth. Tiger Woods blir 39 år gammel i slutten av desember - gammel nok til å være faren til mange av spillerne vi kommer til å se på touren neste år. Alderen er også en faktor som kommer til å spille en rolle i årene som kommer.

Selv om Tiger spilte rustent i dag synes jeg at jeg ser mye bra i svingen. Han svinger friere og mer ledig. Golfen kommer garantert til å komme tilbake. Jobben blir nå å få tatt med svingen han har på rangen til første utslag og gjennom rundene og turneringene. Denne turneringen kan vi forvente å se alt fra mesterlige slag til det helt fatale. Jeg tror riktignok vi har sett den dårligste av ukens fire runder i dag.

Uansett om dette er en turnering med ganske lite publikum merker vi viktigheten av at han er tilbake. De heier han frem og kommer med motiverende tilrop når det skorter litt i mot. Selv om det var flest personer som fulgte Tiger var det merkbart hvilke andre spillere som er viktig for publikum. Ballen til Rickie Fowler og Bubba Watson var nok den gruppen spillere som hadde størst tilskuerskare etter Tigers ball. De siste dagers sendinger har med få unntak kun dreid seg om Tigers comeback ? de har laget tv av alt som er mulig å lage tv av. Alt fra svingen, treneren, køllene, hjemmebanefordelen med mer. 

Mannen er viktig - vi kommer ikke unna det.  

/Fredrik 

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Golfnissen kom med julegaven tidlig i år.

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Golfnissen mener tydeligvis at vi har vært snille i år og gir oss en rendyrket golfkanal ut 2018-sesongen. Viasat forlenger rettighetene sine.

I disse dager ble det avklart at Viasat har forlenget sine eksklusive golfrettigheter ut sesongen 2018. For en golfer er det bare å juble ? Viasat har rettighetene til omtrent alt som rører seg fra de største tourene. Det betyr live golf i verdensklasse hver eneste uke gjennom hele året ? over 1200 timer totalt i året.

Viktigst av alt er selvfølgelig PGA-tour og turneringene som hører med der. Nå som Tiger er tilbake og Rory McIlroy dominerer er det mye herlige fighter å se frem i mot. Ikke bare mellom de to, men også den yngre skare som har kommet de siste årene. Hvorvidt Tiger kommer til å gjøre det bra eller ikke gjenstår å se, men at han kommer til å blende oss med sitt nærvær og bidra til økte seertall er utvilsomt ? Vi får bare håpe han holder seg skadefri.

Noe vi nordmenn virkelig kan se frem i mot er neste års Europatour. Med Espen Kofstad i det gode selskap kommer vi forhåpentligvis til å se han en god del i tv-ruta. Han er god nok til å kjempe i toppen der ute, han må bare slippe de utfordringene som satt han tilbake i 2014.

Kofstad kan fort bli vår reddende engel i en norsk golfsituasjon som har vært laber de siste årene. Viasat kommer til å merke økt trykk og interesse rundt sendingene fra Europa - og dette gleder meg. Produksjonen og nivået fra Europa er imponerende og fortjener en større interesse enn den har i dag. Utfordringen har vært at de største stjernene har valgt PGA-tour, men slik oppsettet og størrelsen på Europatouren har blitt vil nok dette endre seg.

En annen ting vi også fortsatt kan glede oss over er rettighetene til LPGA-tour. Norge er et land som har en av de dominerende spillerne der ute. Suzann Pettersen hadde riktignok en litt dårlig sesong i år, men hun er ekstremt viktig. Hun har bidratt til at både Viasat har satset på sendinger fra jentenes tour samt at interessen har vært økende. Spesielt under major turneringer, hvor hun også ved flere anledninger har kjempet om seier.

- Det er en stor glede å meddele at vi forlenger avtalene tilknyttet flere av golfens  virkelig store nøkkelrettigheter. Med denne avtalen på plass fortsetter vi å gi kundene våre markedets definitivt sterkeste golftilbud på Viasat Golf og Viaplay, sier programsjef Christian Ramberg i MTG Sport.

Golferne i Norge er bortskjemte. Vi har en rendyrket golfkanal. Den er ganske dyr, men dersom man deler antall sendinger live golf med hvor mye det koster pr måned mener jeg helt klart at det forsvarer prisen. Ikke bare får vi muligheten til å se verdens beste spillere uke ut og uke inn direkte på tv-skjermene våre, men vi får også muligheten til skape interesse rundt våre egne spillere gjennom økt medietrykk på golf generelt.

Høydepunktene står i kø når vi runder nytt år. Bare hør på dette: US Open for herrer og damer, British Open for herrer og damer, BMW PGA Championship, WGC-turneringer, The Players Championship, Presidents Cup, Evian Championship med mange flere større eller mindre turneringer. For en golfer er disse navnene som musikk i ens ører.

Vi golfere burde være ydmyke og takknemlige over tilbudet vi faktisk har hjemme i lille Norge. Tross en meget liten golfnasjon så satser en tv-aktør på å vise omtrent alt som er mulig å vise av golf. Enkelt for oss. Enkelt for dem. Vi trenger kun å forholde oss til én aktør, mens mange andre land fordeler rettigheter mellom kanaler / distributører.

Jeg er nok ikke helt objektiv i denne saken, men det er jo med en stor stolthet jeg skriver det jeg gjør nettopp fordi jeg er så heldig å være en del av Viasat-teamet. Å se en idrett på tv øker som vi vet interessen blant folk.

Julaften kom tidlig i år. Nyt å suge på denne karamellen som kommer til å vare frem til slutten av 2018. 

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Kofstad; redningsmannen fra Losby

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Når golf-Norge trengte det som mest kom Espen Kofstad som en reddende engel. Dette er bare så utrolig viktig! 

Golf-Norge har slitt med negative fortegn store deler av sesongen. Det har vært få lyse spor å se. Når vi trengte det som aller mest våknet Espen Kofstad fra dvale og skade -  og reddet troen på at Norge kan komme ut av gjørma. 

Q-School. En helvetes uke med seks harde runder. Mange spillere faller av under presset. De knyter seg, får det ikke til og ødelegger sjansene sine for en arbeidsplass på Europatouren neste år. Det var stikk motsatt for Espen Kofstad.

Av et startfelt på 156 spillere er det kun de 25 beste som får fulle spillerettigheter på Europatouren året etter. Kofstad klarte ved hjelp av en historisk bra siste ni å spille seg tilbake på Europas gjeveste tour. Dette til tross for en sesong preget av skader og utfordringer. Ikke mange hadde forventet at han skulle klare det, såpass lenge var han borte, men at talentet er der er det ingen som betviler. Talent er en ting, men jeg synes også treneren, Mark Davies fra Losby, skal ha sin del av æren. I tillegg til det øvrige støtteapparatet rundt Kofstad. 

At talentet er der fikk vi et forsterket syn på i dag. Å levere såpass bra spill under gjeldende forhold og press er mildt sagt imponerende. Ikke minst er det imponerende på grunn av hans mangel på konkurransetrening de siste månedene. Det vitner om at det bor mye i gutten fra Losby Golfklubb

Å spille godt er han ikke ukjent med. Han har flere gode plasseringer i sin karriere. Blant annet har han vunnet Challenge Touren sammenlagt, noe ingen andre nordmenn har klart. Han har en vinnerskalle og han er blid, omgjengelig og godt likt. Han har en pakke det norske folk kan komme til å omkranse. Han har det som skal til for å bli en ny norsk golfyndling på herresiden. Han må bare forvalte pakken sin på riktig måte. 

Neste års sendinger fra Europatouren på Viasat Golf kommer til å merke en økt interesse. Nordmenn kommer mer enn før til å følge disse sendingene. Vi har igjen fått noen å "heie på" i Europa. Kofstad kommer til å spille med og mot våre store golfidoler, store navn på den europeiske golfhimmelen vi ser opp til. Kofstad er også god nok til å hevde seg i flere turneringer gjennom året. Hans talent er større enn mange på touren - vi får bare håpe han holder seg skadefri. 

Dette resultatet er ikke bare bra for hovedpersonen selv. Dette er en gave til det norske folk. Vi har igjen fått en golfer å se opp til. Dette er akkurat hva vi trenger for å få økt interesse rundt idretten. Nå er det litt opp til Kofstad å opprettholde populariteten, en popularitet som kommer med resultater.

Ikke bare jeg, men hele golf-Norge sender en stor takk i retning Kofstad. Vi trenger det så sårt. Vi trenger en mannlig golfer å lene oss på. En det skrives om, ses opp til, heies på og leverer resultater. Vær så snill - la dette være deg i årene som kommer 

Vi har også de Olympiske Leker som kommer fortere enn mange aner. Hvor bra hadde det ikke vært å ha med en norsk herrespiller i Rio. 

/Fredrik

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Tiger Woods med comeback neste uke

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Tiger Woods gjør et aldri så lite comeback denne uken. Hero World Challenge, hans egen turnering, spilles for første gang på banen han elsker, Isleworth Golf & Country Club, og han skal bryne seg mot noen av verdens beste golfere.

Hero World Challenge er en liten turnering som spilles i Windermere i Florida. Dette er kanskje et glimrende sted å begynne etter et langt skadeavbrekk. Woods var også med i fjor, da med en 2.plass kun slått av Zach Johnson i omspill. Turneringen er uhøytidelig, men samtidig viktig. Den har med seg 18 av verdens beste spillere i feltet. Det teller på verdensrankingen men er ikke en del av PGA-tour. Det knippet gode spillere som får være med, spiller om 3,5 millioner dollar hvor av vinneren stikker av gårde med 1 million av disse.   

Egentlig er det skrevet ganske lite om at han skulle delta, men siste tids endringer, både med trener og at han kunne slå fulle slag, sørget for at han annonserte deltakelsen på sin hjemmeside. Dette er hans egen turnering og således et naturlig sted å begynne.

Hva kan vi forvente av hovedpersonen selv? Han er og blir en legende. Så lenge han er frisk og klarer både å spille og svinge lar vi oss blende - uansett hvor godt han måtte prestere eller ikke. Det er nok det siste vi kan forvente denne uken. Etter flere måneder borte fra golfen på grunn av skader og operasjoner må vi nok forvente en noe rusten Tiger. Det er kun den siste tiden han har kunnet slå fulle slag. Dersom han slår dårlige slag er det helt greit. Det er langt fra sikkert at han kommer til å trollbinde oss på samme måte som tidligere, med slag ut av en annen verden og en dominerende væremåte. Kroppen har nok vist seg å være litt for skrøpelig til at vi kan forvente det i samme grad som tidligere.

Tiger er og blir Tiger. Verken mer eller mindre. Han vil blende oss bare ved å være han, bare ved å være til stede. Ikke mange andre spillere kommer til å klare å ta den arven etter han. Han er og blir for unik for det. Det han har gjort for golfens interesse kan ingen måle seg med. Ja; Arnold Palmer og Jack Nicklaus gjorde sitt for å kommersialisere idretten, men ingen har vært i nærheten av å gjøre sporten så populær og viktig som den er i dag.

Woods har vært borte lenge. Kanskje litt for lenge. Heldigvis har vi i mellomtiden fått Rory McIlroy. Han dominerer nesten på samme måte, men det er noe som mangler. Tiger er en myte, han er fryktet, man merker at han er i rommet, han tar plass og han har noe med seg som gjør at selv de som ikke spiller golf ønsker å lese om han. I sin storhetstid hadde han en aura ingen andre spillere likte eller var i nærheten av å ha selv. De var rett og slett redd spilleren Tiger Wood. Dette gjorde han både unik og spesiell. Disse egenskapene har ikke McIlroy. Han kan komme til å skremme konkurrentene sine ved hjelp av godt spill, men han vil nok aldri få den samme auraen som Tiger både delvis har og hadde.

Jeg har både sett og møtt Tiger flere ganger opp igjennom årene, men hva tror jeg om hans tilbakekomst til golfen? Vil han vinne igjen? Blir han like dominerende som på 2000-tallet. Svaret på det er nok nei. Han kommer helt klart til å vinne turneringer igjen, men rekorden når det kommer til antall majors tror jeg han ikke tar fra Jack Nicklaus. På tross av dette er han ekstremt viktig for det. Jeg bryr meg ikke om han spiller godt etter dårlig. Bare det å ha han med i en turnering gjør hele forskjellen. Da blir straks turneringen mer attraktiv. Dette til tross om man i utgangspunktet kanskje ikke forventer at han vinner. Mange ønsker det. Troen er viktig.

De fleste vil ha han tilbake. Mange savner storhetstiden hans - tiden som blendet oss og tok pusten fra oss. Tiden som sørget for at selv min mor og de som ikke er spesielt interessert i sport fulgte med. Tiger skaper interesse. Han skaper overskrifter. Han var en tid større enn selve sporten. Kanskje er han det fortsatt. 

Trenerbyttet hans har det vært skrevet mye om den siste tiden. Nok et element i den private og mystiske Tiger. Hvor kom Chis Como fra? Hvem er han? Er han god nok til å trene en legende? Svaret får vi etter hvert, men jeg henger meg på hans forrige trener, Sean Foley - "Enjoy the Tiger ride!" Vi har de siste dagene fått et innblikk i hvem denne nye "trenerkonsulenten" til Tiger er. Han er helt klart et spennende navn. 

Golfen er ikke den samme uten Tiger uansett. Det kommer vi ikke unna. Jeg gleder meg over at han er tilbake, om enn i en ganske liten og på papiret ubetydelig turnering, men han er tilbake. Når jeg nå kommer til å traske langs fairwayene og se legenden slå neste uke kommer jeg til å nyte hvert eneste slag,  enten om de er dårlige eller gode.

Stemningen kommer til å være magisk uansett.

/Fredrik  

 

Følg min golfverden på Golfnews.noTwitter og Instagram

Ny blogg!

Velkommen til blogg.no! :)

Dette er det aller første innlegget i din nye blogg. Her vil du finne nyttig informasjon, enten du er ny som blogger eller har blogget før.

Trenger du litt starthjelp finner du våre hjelpesider her: http://faq.blogg.no/, og vår engasjerte supportavdeling er tilgjengelig (nesten) 24/7.

Bloggen
Ønsker du å gjøre den nye bloggen din litt mer personlig anbefaler vi at du fyller ut profilinfo, og velger et design som passer til deg. Vil du bare komme i gang med bloggingen kan du starte et nytt innlegg.

Hashtags
Blogg.no bruker hashtags for å samle innlegg som handler om samme tema. Hashtags gjør det lettere å finne innlegg om akkurat det temaet du søker. Du kan lese mer om hashtags her: http://hashtags.blogg.no/

Andre nyttige sider
Infobloggen: http://info.blogg.no/
Vårt regelverk: http://faq.blogg.no/infosider/retningslinjer.html
Vilkår for bruk (ToS) og integritetspolicy: http://faq.blogg.no/?side=omoss

Nå som du har lest dette innlegget kan du redigere det eller slette det. Vær dog oppmerksom på at det alltid må være minst ett innlegg i bloggen for at den skal fungere - det er for eksempel ikke mulig å redigere designet uten at det finnes innlegg i bloggen.

Når du skal logge inn neste gang kan du gjøre det fra vår forside på http://blogg.no/.

 

Vi håper du vil trives hos oss!

hilsen teamet bak
blogg.no

 

blogg.no | logg inn | hjelp | regelverk | vilkår | om oss | kontakt oss | infobloggen